Belorusija uvodi hemijsku kastraciju pedofila

Belorusija uvodi hemijsku kastraciju pedofila

Belorusija planira da uključi hemijsku kastraciju u program lečenja pedofila kao deo akcionog plana za zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja i eksploatacije, saopštilo je Glavno tužilaštvo. Agencija je ove korake objavila na Telegramu u ponedeljak nakon odobrenja beloruske vlade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je izmene i dopune Krivičnog zakona zemlje koje predviđaju „prinudno lečenje osoba koje pate od pedofilije“, pored njihove sudske kazne, navodi se u saopštenju.

Kao deo akcionog plana, Ministarstvo zdravlja je razvilo i odobrilo „klinički protokol koji sadrži algoritam za lečenje pedofilije, uključujući upotrebu hemijske kastracije“, objasnila je agencija. Pripremljen je i mehanizam za rehabilitaciju žrtava seksualnog zlostavljanja, dodaje se.

Takođe je naglašeno da je beloruski lider Aleksandar Lukašenko podržao jačanje kontrole nad osobama koje su ranije bile osuđene za pedofiliju, uključujući korišćenje elektronskih narukvica.

Prema navodima agencije, njeni napori ka „uspostavljanju administrativne odgovornosti za promovisanje netradicionalnih seksualnih odnosa, tranzicije polova, pedofilije i ideologije bez dece” takođe su imali podršku šefa države.

Hemijska kastracija se izvodi primenom specijalnih lekova koji smanjuju seksualnu želju pacijenta na duži vremenski period ili trajno. Zakoni koji dozvoljavaju hemijsku kastraciju postoje u nekim američkim državama, Kanadi, Danskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj i drugim zemljama.

U Rusiji je hemijska kastracija uvedena 2012. godine kao dobrovoljni postupak, za koji je potrebna saglasnost osobe osuđene za seksualno zlostavljanje maloletnika.