Francusku zahvatila snažna grmljavina sa udarnim vetrom do 100 km/h

Francusku zahvatila snažna grmljavina sa udarnim vetrom do 100 km/h

U nedelju uveče severozapadni deo Francuske zahvatila je snažna grmljavina sa udarnim vetrom, ponegde njegova brzina se približavala 100 km/h, piše „Evropska istina“.

Oluja u Normandiji i glavnom gradu dovela je do poplava, nestanka struje u hiljadama domaćinstava i poremećenog voznog reda.

Pre početka grmljavine, narandžasti stepen opasnosti proglašen je za 28 departmana zemlje.

U departmanu Val d’Oaz 11.000 domaćinstava ostalo je bez struje nekoliko sati nakon nevremena, još 1.000 u departmanu Or i 2.000 u departmanu Sarte.

Atmosferski front je stigao u Pariz oko 18 časova po lokalnom vremenu, grmljavine su bile praćene olujnim vetrom sa pojedinačnim udarima do 100 km/h. Za nekoliko minuta temperatura vazduha je pala sa 30 stepeni toplote na 20 stepeni.

Trasa N118, jugozapadno od Pariza, delimično je poplavljena.

Tornado je prošao kroz nekoliko zajednica u departmanu Primorska Sena, pričinivši znatnu materijalnu štetu.

Zbog vremenskih nepogoda bilo je brojnih poremećaja u kretanju vozova u celom regionu zbog opadanja grana na prugu, u pojedinim pravcima svi letovi su odloženi. Posle 21:00, operater SNCF-a je izvestio da se saobraćaj uglavnom vratio u normalu i da će vozovi stići na odredišta, ali sa zakašnjenjima.

U popodnevnim časovima Gradska kuća Pariza saopštila je da će zbog približavanja grmljavine sve zelene površine i groblja prestonice biti zatvorene do ponedeljka ujutru kako bi se izbegle nesreće. Takođe, zbog lošeg vremena otkazan je i koncert poznatog britanskog umetnika Stinga, koji je trebalo da se održi na otvorenom.

U međuvremenu, grmljavina sa uraganskim vetrovima takođe je pokidala drveće i oštetila dalekovode u Tbilisiju; samo nasred ulice pao je ogroman fragment konstrukcije bazena, koji je otkinut sa krova elitne nebodera.