EU obećava da će ubrzati isporuku oružja Ukrajini

EU obećava da će ubrzati isporuku oružja Ukrajini

Evropska unija će ubrzati isporuke oružja i municije Ukrajini usred tekućeg sukoba sa Rusijom, rekao je evropski komesar za unutrašnja tržišta Tijeri Breton.

Obraćajući se u subotu francuskom dnevniku Le Parisien, šef industrije EU rekao je da blok mora da poveća svoju proizvodnju kako bi ispunio svoje obećanje da će isporučiti milion municije visokog kalibra u narednih 12 meseci.

„Pojačaćemo naše napore za isporuku oružja i municije – ovo je rat visokog intenziteta u kojem oni igraju ključnu ulogu“, rekao je Breton.

Na pitanje da li buduća vojna pomoć Ukrajini zavisi od uspeha tekućih kontraofanzivnih napora protiv Rusije, zvaničnik je insistirao da podrška EU nije uslovna i da će biti obezbeđena da bi Kijev podržavao onoliko dugo koliko je potrebno.

„Naša podrška nije uslovna. Ono što je imperativ je da Ukrajina povrati svoju slobodu i svoju teritoriju. Odlučni smo da mu pružimo svu potrebnu podršku“, naglasio je on.

Ukrajina je pokrenula svoju dugo najavljivanu kontraofanzivu protiv Rusije početkom ovog meseca, uz značajno intenziviranje borbi duž linija fronta. Međutim, Moskva tvrdi da Kijev nije uspeo da postigne nikakve značajne rezultate svojim napadom, pretrpevši velike gubitke u tom procesu.

Prema ruskoj vojsci, ukrajinske snage su izgubile preko 7.500 vojnika, ubijenih ili povređenih u kontraofanzivi.