Netanjahu kaže da se protivi bilo kakvom privremenom američko-iranskom sporazumu o nuklearnom programu

Netanjahu kaže da se protivi bilo kakvom privremenom američko-iranskom sporazumu o nuklearnom programu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u nedelju da se protivi bilo kakvom privremenom sporazumu koji se navodno pregovara između SAD i Irana o nuklearnom programu.

Netanjahu je to rekao nakon izveštaja u izraelskim medijima da su postignuti sporazumi između Vašingtona i Teherana koji će nastojati da donekle obustave iranski nuklearni program, u zamenu za ublažavanje sankcija. Izveštaji nisu mogli biti nezavisno potvrđeni, a SAD su javno negirale bilo kakav takav dogovor.

Netanjahu je rekao da je Izrael obavestio SAD da „najograničenija razumevanja, ono što se naziva ’mini-sporazumi’, ne služe – po našem mišljenju – cilju i da im se takođe protivimo.

Izraelski sajt Vala je prošle nedelje izvestio da će Iran, prema novim sporazumima, ograničiti svoje obogaćivanje uranijuma na 60 odsto u zamenu za ublažavanje sankcija. Na sajtu se takođe navodi da su strane razgovarale o recipročnom oslobađanju zatvorenika.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je prošle nedelje da „nema dogovora“, dodajući da su izveštaji neistiniti.

U svom izveštaju, Vala je rekla da je Netanjahu otkrio detalje sporazuma na nedavnom sastanku parlamentarnog odbora. SAD i Izrael dele obaveštajne podatke, a glavni fokus interakcije ovih zemalja je Iran i njegov nuklearni program.

Netanjahu se žestoko protivio sporazumu iz 2015. između Irana i svetskih sila uz posredovanje Obamine administracije, a koja je nastojala da obuzda iranski nuklearni program. Bio je veliki pristalica odluke predsednika Donalda Trampa 2018. da se povuče iz sporazuma, što ga je ostavilo u rasulu.

Iran kaže da je njegov program namenjen za civilne svrhe. Izrael smatra nuklearni Iran glavnom pretnjom, pozivajući se na svoje pozive na uništenje Izraela i njegovu podršku antiizraelskim militantnim grupama širom regiona.

Izrael kaže da ne isključuje vojnu akciju da spreči Iran da napravi nuklearno oružje.