Reznikov: Novi format odnosa Ukrajine sa NATO može da funkcioniše iz Vilnjusa

Reznikov: Novi format odnosa Ukrajine sa NATO može da funkcioniše iz Vilnjusa

Ukrajina i NATO će zameniti svoj sadašnji format zvaničnih sastanaka u obliku Komisije novim formatom Saveta na samitu u Viljnusu u julu ili kasnije, rekao je šef Ministarstva odbrane Aleksij Reznikov posle sastanka Komisije Ukrajina-NATO u četvrtak u razgovoru sa ukrajinskim novinarima, javlja dopisnik „Evropske istine“ iz Brisela.

„Danas je bio veoma epohalan događaj… Danas je, prvi put od 2016. godine, održan sastanak Komisije Ukrajina-NATO na nivou ministara odbrane uz učešće svih ministara“, rekao je Reznikov, podsećajući da je u prethodnim godine sastanci u ovom formatu nisu održani zbog veta Mađarske.

„Mogu da predvidim&mld; da je ovo bio prvi sastanak Komisije Ukrajina-NATO od 2016. godine, a ozbiljno se nadam da će biti poslednji“, dodao je ministar.

On je objasnio da će se to dogoditi u vezi sa promenom formata zvaničnih sastanaka Ukrajine i Alijanse.

„Sledeći sastanak ministara odbrane Ukrajine i NATO-a, nadam se, počeće iz Vilnjusa ili će odmah posle Viljnusa to već biti (u formatu. – Red.) Savet Ukrajina-NATO“, rekao je ministar.

Reznikov je dodao da format Saveta predviđa „novi nivo odnosa, viši nivo interakcije“.

Tada će Ukrajina, iako još nije članica NATO-a, već biti ravnopravna u svim komitetima, na svim predstavničkim sastancima sa pravom pokretanja pitanja koja su, posebno, propisana njihovim sporazumima“, rekao je Reznikov.

Ranije je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg objasnio da bi eventualno stvaranje Saveta Ukrajina-NATO značilo značajno jačanje partnerstva Alijanse i Kijeva, a to bi bilo telo sposobno da donosi zajedničke odluke.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba je napomenuo da je „otvaranje Saveta NATO-Ukrajina bez usvajanja snažnog koraka u pogledu članstva kao davanje tenka bez pištolja“.