Rastuća stopa toksičnosti benzodiazepina među mladima izaziva zabrinutost

Rastuća stopa toksičnosti benzodiazepina među mladima izaziva zabrinutost

Stopa bolničkih susreta sa toksičnošću vezanom za benzodiazepine porasla je za 67% kod mladih odraslih (uzrasta od 19 do 24 godine) i 44% kod mladih (starosti od 18 godina ili manje) u Ontariju između 2013. i 2020. godine, navodi se u novoj studiji.

Iako je došlo do ukupnog pada od 7% u provincijskoj stopi toksičnosti benzodiazepina, ovo je u velikoj meri izazvano smanjenjem stopa među ljudima starijim od 35 godina.

Benzodiazepini se obično propisuju za lečenje anksioznosti i nesanice, ali su se poslednjih godina takođe pojavili u neregulisanom i nedozvoljenom snabdevanju opioidnim lekovima.

Studija je objavljena u Canadian Journal of Public Health, a uz pomoć istraživača iz Mreže za istraživanje politike o drogama u Ontariju (ODPRN), smeštene u bolnici St. Michael’s, sajtu Uniti Health Toronto. Građanski panel sastavljen od 25 građana volontera identifikovao je ovu temu kao interesantnu za javnost i bio je uključen u sve korake procesa istraživanja.

„Kao član panela građana ODPRN-a, u početku smo bili privučeni prazninom u informacijama o toksičnosti benzodiazepina koji se posebno odnosi na omladinu i mlađu odraslu populaciju“, kaže članica panela Žozefin Kversija.

„Izvan starije odrasle populacije, studije nisu postojale samo za mlađu starosnu grupu. Naše interesovanje je dodatno poraslo značajnim povećanjem stope propisivanja među ovom mlađom populacijom, a posebno među ženskom populacijom u ovom segmentu. Ono što je u početku počelo kao potencijalno pozitivan ishod sa smanjenjem od 7% u provincijskoj stopi toksičnosti benzodiazepina između 2013-2020.“, kada se raspakuje, brzo se okrenuo ka sasvim drugačijem ishodu – onom gde je potreban fokus na smanjenju rizika za našu omladinu i mladu odraslu populaciju.

Studija je obuhvatila 25.979 stanovnika Ontarija sa 32.674 susreta sa toksičnošću vezanim za benzodiazepine (posete odeljenju za hitne slučajeve ili hospitalizacija) između 1. januara 2013. i 31. decembra 2020. Istraživači su takođe ispitali istoriju učesnika o opioidnim i prethodnim zdravstvenim posetama benzodiazepinima. za mentalno zdravlje i poremećaje upotrebe supstanci .

„Važno je da smo takođe otkrili da je bilo manje susreta sa pacijentima koji su imali aktivni recept za benzodiazepine – međutim, bilo je veće učešće drugih supstanci, kao što su opioidi, stimulansi i alkohol, sa stopama tih incidenata koji su dostigli skoro 30% u 2020. “, kaže glavni autor Tonia Campbell, viši koordinator istraživanja u bolnici St. „Ovo je verovatno vođeno sve većim prisustvom nefarmaceutskih benzodiazepina u neregulisanom snabdevanju lekovima u Ontariju.

Nalazi studije pokazuju:

„Uzeti zajedno, ovi trendovi su zabrinjavajući i verovatno odražavaju kontinuirane rizike za mlade i mlade odrasle osobe kojima su prepisani benzodiazepini, kao i nedavni dolazak ovih lekova u neregulisano snabdevanje opioidima u Ontariju“, kaže stariji autor dr Tara Gomes, naučnik na Institutu znanja Li Ka Šing u bolnici Svetog Mihaela i ICES-u, i glavni istraživač ODPRN-a. „Zbog toga nam je potreban sveobuhvatan odgovor koji uključuje poboljšan pristup uslugama mentalnog zdravlja u zajednici, fokus na bezbednu upotrebu benzodiazepina na recept i alternative nepredvidivom neregulisanom snabdevanju opioidnim lekovima.

Jedno ograničenje studije je da podaci nisu bili dostupni za incidente koji nisu lečeni ili su lečeni van bolnice, a prakse skrininga lekova u odeljenjima za hitne slučajeve se razlikuju. To znači da su stope toksičnosti benzodiazepina verovatno bile nedovoljno prijavljene u ovoj studiji. Štaviše, istraživači nisu ispitivali karakteristike ili obrasce namere, što znači da li su događaji toksičnosti bili slučajni ili povezani sa samopovređivanjem.

Ipak, ovo je prva studija koja ispituje dugoročne trendove i obrasce toksičnosti povezane sa benzodiazepinima u Ontariju i u skladu je sa nalazima koji pokazuju rastuću stopu štete od benzodiazepina širom Severne Amerike.

Studija „Epidemiologija toksičnosti povezane sa benzodiazepinima u Ontariju, Kanada: deskriptivna studija zasnovana na populaciji“ objavljena je u Canadian Journal of Public Health.