Švajcarsku već nekoliko dana zaredom napadaju proruski hakeri

Švajcarsku već nekoliko dana zaredom napadaju proruski hakeri

Švajcarski Nacionalni centar za sajber bezbjednost u utorak je objavio izuzetno visok intenzitet sajber napada na vladine veb stranice i internet portale zemlje, koji stoje iza proruske grupe NoName, prenosi „Evropska istina“.

Ključne veb stranice švajcarske vlade, uključujući one iz parlamenta i savezne vlade, poslednjih dana su pogođene DDoS napadima, u kojima su serveri preopterećeni veštački generisanim talasom zahteva sa različitih lokacija.

Proruska grupa NoName saopštila je da je izvela sajber napad na veb stranicu švajcarskog parlamenta kao odgovor na pridruživanje sledećoj rundi sankcija Evropske unije Rusiji.

Hakeri su u utorak napali druge veb-sajtove, uključujući i onu na aerodromu u Ženevi, koji je centar za diplomate i zvaničnike koji idu u sedište UN-a u gradu.

Napad se poklapa sa pripremama švajcarskog parlamenta za video obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog zakazano za četvrtak.

„Parlamentarne službe čine sve što je u njihovoj moći da obezbede da prenos uživo u četvrtak prođe bez problema“, saopštio je Švajcarski nacionalni centar za sajber bezbednost.

Prošle nedelje, vlada je upozorila da se plaši da su podaci mogli biti ukradeni radi otkupa u napadu na Ksplain, tehnološku firmu koja obezbeđuje softver za više agencija.