Zelenski naredio izradu rezolucije Generalne skupštine UN o stvaranju specijalnog tribunala za Rusiju

Zelenski naredio izradu rezolucije Generalne skupštine UN o stvaranju specijalnog tribunala za Rusiju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da su ruske okupacione snage u Ukrajini pribegle najtežim oblicima agresije, uključujući nezakonito pripajanje teritorija, ubistva, mučenja, silovanja civila, genocid, uništavanje civilne infrastrukture itd.

Tribunal je neophodan da kazni agresora koji je započeo ničim izazvan rat protiv naše zemlje i tako vrati pravdu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ako Rusija ne bude kažnjena za zločin agresije, biće uništena globalna bezbednosna arhitektura i nijedna zemlja se više neće osećati zaštićenom.

Zelenski je takođe naredio izradu rezolucije Generalne skupštine UN o potrebi osnivanja specijalnog međunarodnog suda koji bi bio usklađen sa stavom ukrajinskih partnera.

Učesnici sastanka doneli su i odluku da se analizira mehanizam formiranja Tribunala kroz potpisivanje međunarodnog sporazuma od strane većeg broja partnerskih zemalja. Istovremeno, preostale države imaće priliku da podrže aktivnosti Tribunala i priznaju njegove odluke, a da nisu osnivači.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrij Smirnov je zauzvrat rekao da je brutalnost ovog rata od strane ruskog rukovodstva i vojske iznad svih prihvatljivih granica.

„Ovo je najveći rat u Evropi od Drugog svetskog rata i odgovor međunarodne zajednice na njega treba da bude odgovarajući“, rekao je on.

Ukrajina i njeni partneri promovišu stvaranje specijalnog tribunala za krivično gonjenje ruskog rukovodstva za zločin agresije na Ukrajinu.

Stvaranje takvog tribunala podržali su Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Evropski parlament, Parlamentarna skupština NATO-a, Parlamentarna skupština OEBS-a i pojedine države.