Rusija nema bezbednosnih garancija da tim UN pređe u okupirani deo oblasti Herson pogođen poplavama

Rusija nema bezbednosnih garancija da tim UN pređe u okupirani deo oblasti Herson pogođen poplavama

UN su se angažovale sa vladama Ukrajine i Ruske Federacije kako bi osigurale pristup svim civilima pogođenim „razornim uništavanjem brane Kahovka“, navodi se u saopštenju.

„Operativno, imamo čamce, osoblje i zalihe spremne. Međutim, Ruska Federacija tek treba da obezbedi bezbednosne garancije koje su nam potrebne da pređemo liniju fronta na levu obalu reke Dnjepar, uključujući i Oleški“, naglasila je Deniz Braun.

Koordinator je objasnio da su ove garancije neophodne za bezbednost tima i za sprečavanje dodatnih rizika za ljude kojima organizacija namerava da pomogne.

Ona je zaključila da će UN nastaviti da pruža pomoć za spasavanje života u oblastima koje kontroliše Ukrajina i uložiti sve napore da osiguraju da njihov tim može da dopre do „svih ljudi koji su zaglavljeni u poplavama i kojima je hitno potrebna pomoć za spasavanje života, bez obzira gde su.“

Kako je ranije preneo Ukrinform, ruska vojska je u noći 6. juna digla u vazduh branu HE Kahovka. U Hersonskoj oblasti u toku je operacija spasavanja i evakuacije u oblastima pogođenim poplavama. Posebno je teška situacija na privremeno okupiranim teritorijama, gde ruski osvajači ne pružaju nikakvu pomoć ukrajinskim građanima.