Zemlje EU podržavaju reviziju uslova za rad za kompanije poput Ubera

Zemlje EU podržavaju reviziju uslova za rad za kompanije poput Ubera

27 država članica EU u ponedeljak je podržalo planove koji bi mogli da primoraju kompanije poput Ubera i Deliverua da tretiraju radnike kao zaposlene u potencijalnoj radikalnoj reviziji poslovnog modela ekonomije koncerata.

Uskoro će početi razgovori o pripremi zakona između Evropskog saveta, koji predstavlja zemlje članice, i Evropskog parlamenta, koji je već podržao izmene u februaru.

Evropska komisija je prvi put predložila remont u decembru 2021. godine, ali je naišla na žestoke kritike platformi za isporuku. Trenutno EU ima 28 miliona radnika platformi.

Blok je ranije rekao da bi, ako zakon bude usvojen, to pomoglo da se pet miliona radnika platformi u 27 država članica reklasifikuje u punopravne zaposlene.

Prema planovima saveta, radnici će morati da ispune najmanje tri od sedam kriterijuma EU za preimenovanje, primoravajući mnoge kompanije da im ponude zaštitu u skladu sa zakonima o radu. Prvobitni predlog je rekao da moraju biti ispunjena najmanje dva od pet kriterijuma.

„Pristup saveta uspostavlja dobar balans između zaštite radnika i obezbeđivanja pravne sigurnosti za platforme koje ih zapošljavaju“, rekla je Paulina Brandberg, švedska ministarka za rodnu ravnopravnost i radni život, u saopštenju.

Ali Deliveri Platform Europe, koja između ostalih predstavlja Uber Eats i Deliveroo, ostala je nezadovoljna nacrtom zakona i nada se da će razgovori dovesti do još promena.

„Dok tekst koji je danas usvojen donosi više jasnoće od prvobitnog predloga, on i dalje ne uspeva da povuče dovoljno jasnu liniju između zapošljavanja i samozapošljavanja i malo doprinosi poboljšanju situacije istinski samozaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Nova pravila takođe zahtevaju veću transparentnost u načinu na koji platforme koriste algoritme za nadgledanje radnika i donošenje odluka.