Kim iz Severne Koreje obećava da će se ‘držati za ruke’ sa Putinom radi strateške saradnje

Kim iz Severne Koreje obećava da će se ‘držati za ruke’ sa Putinom radi strateške saradnje

Severnokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će se „držati za ruke“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i jačati stratešku saradnju na njihovom zajedničkom cilju izgradnje moćne zemlje, izvestili su u ponedeljak državni mediji KCNA, piše Rojters.

Kim se zavetovao u poruci Putinu povodom obeležavanja Dana državnosti Rusije, braneći svoju odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu i pokazujući „punu podršku i solidarnost“.

„Pravda će sigurno pobediti i ruski narod će nastaviti da dodaje slavu istoriji pobede“, rekao je Kim u poruci koju je objavila KCNA.

Kim je pozvao na „bližu stratešku saradnju“ sa Moskvom, „držeći se čvrsto za ruke sa ruskim predsednikom, u skladu sa zajedničkom željom naroda dve zemlje da ispune veliki cilj izgradnje moćne zemlje“, dodaje se u saopštenju.

Severna Koreja je nastojala da uspostavi bliže veze sa Kremljom i podržala je Moskvu nakon što je prošle godine izvršila invaziju na Ukrajinu, okrivljujući „hegemonističku politiku“ i „durnost“ Sjedinjenih Država i Zapada.