Rusi noću lansiraju bespilotne letelice da bi istrošili ukrajinsku protivvazdušnu odbranu

Rusi noću lansiraju bespilotne letelice da bi istrošili ukrajinsku protivvazdušnu odbranu

Ruske snage lansiraju bespilotne letelice kamikaze na Ukrajinu u noćnim satima kako bi pokušali da iscrpe ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane i izvršili prilagođavanja za svoja lansiranja raketa, izjavio je portparol komande Vazduhoplovstva Jurij Ihnat, koji je to rekao u intervjuu za ukrajinski onlajn list Pravda, prenosi Ukrinform.

„Ne možemo da nabavimo te bespilotne letelice noću pomoću sredstava PVO naših kopnenih trupa ili pokretnih vatrenih grupa. Bez obzira koje reflektore koristimo… Zašto ih lansiraju noću? Da istroše PVO. Tako da trošimo rakete protivvazdušne odbrane na njih.Tako da mogu da vide gde se nalaze naši sistemi i da naprave podešavanja za raketne udare lansirane sa ratnih brodova ili aviona“, rekao je on.

Ihnat je naglasio da je teže oboriti raketu, ali je i dron teško detektovati, a i protiv drona treba koristiti drugačija sredstva koja bi bila racionalna da se obori.

Portparol Komande vazduhoplovstva je naglasio da su iranski dronovi „glavobolja” za ukrajinske snage i da ih je teško oboriti.

Kako je saopšteno, u noći 11. juna, snage protivvazdušne odbrane Ukrajine uništile su šest jednosmernih jurišnih dronova Šahed-136/131 iranske proizvodnje.