Sunak: UK mora da iskoristi mogućnosti veštačke inteligencije kako bi ostala tehnološka prestonica

Sunak: UK mora da iskoristi mogućnosti veštačke inteligencije kako bi ostala tehnološka prestonica

Britanija mora brzo da deluje kako bi ostala tehnološka prestonica, poručio će u ponedeljak tehnološkim liderima premijer Riši Sunak, pozivajući ih da shvate mogućnosti i izazove veštačke inteligencije, prenosi Rojters.

Sunak će, govoreći na početku Londonske nedelje tehnike, reći da se „tektonske ploče tehnologije pomeraju“.

„Moramo delovati – i delovati brzo – ako želimo ne samo da zadržimo svoju poziciju jedne od svetskih tehnoloških prestonica… već da idemo još dalje i učinimo ovo najboljom zemljom na svetu za početak, rast i ulaganje u tehnološke kompanije“, reći će Sunak, prema prethodnim izvodima koje je objavio njegov ured.

„To je moj cilj. I osećam hitnost i odgovornost da se pobrinem da to iskoristimo.“

Vlade širom sveta sada pokušavaju da pronađu ravnotežu u kojoj mogu da procene i obuzdaju neke od potencijalnih negativnih posledica veštačke inteligencije bez gušenja inovacija.

Britanija je u martu odlučila da podeli regulatornu odgovornost za veštačku inteligenciju između onih tela koja nadgledaju ljudska prava, zdravlje i bezbednost i konkurenciju, umesto da stvara novo telo posvećeno tehnologiji.

Sunak će reći da je tehnološki sektor u srcu njegovog prioriteta za razvoj ekonomije i da naznači kako će vlada raditi sa preduzećima kako bi iskoristila mogućnosti koje pružaju transformativne tehnologije, kao što je AI, koju su zagovornici uporedili sa dolaskom interneta.

Tokom posete Vašingtonu prošle nedelje, Sunak je rekao da će Britanija biti domaćin globalnog samita o bezbednosti veštačke inteligencije kasnije ove godine kako bi se razmotrili rizici od veštačke inteligencije i razgovaralo o tome kako se oni mogu ublažiti međunarodno koordinisanom akcijom.

„Mogućnosti su izvanredne. Ali moramo – i to ćemo – učiniti bezbedno“, reći će on u ponedeljak. „Želim da Ujedinjeno Kraljevstvo postane ne samo intelektualni dom, već i geografski dom globalne regulacije bezbednosti AI.