Irak će platiti Iranu 2,76 milijardi dolara duga za gas i struju

Irak će platiti Iranu 2,76 milijardi dolara duga za gas i struju

Irak je pristao da plati oko 2,76 milijardi dolara duga za gas i struju Iranu nakon što je primio ukidanje sankcija od Sjedinjenih Država, rekao je visoki zvaničnik iračkog ministarstva spoljnih poslova.

Iračkom ministru inostranih poslova Fuadu Huseinu odobrenje je dato tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom na marginama konferencije u Rijadu u četvrtak, izvor iz ministarstva spoljnih poslova, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nije ovlašćen da razgovara sa medijima , rekao je Rojtersu.

Zbog decenija sukoba i sankcija, Irak je zavisan od uvoza iz Irana za mnoge svoje potrebe za gasom.

Međutim, američke sankcije iranskoj nafti i gasu otežale su plaćanje uvoza Iraku, dovodeći ga u velike docnje i navele Iran da uzvrati redovnim smanjenjem dotoka gasa.

Portparol iračkog ministarstva spoljnih poslova Ahmed Al-Sahhaf rekao je u kratkom saopštenju da je Husein postigao napredak „u vezi sa finansijskim dažbinama između Iraka i Irana tokom razgovora sa svojim američkim kolegom u Rijadu” kada je upitan o sredstvima.

On nije izneo dalje detalje.

Jahia Al-e Eshak, šef iransko-iračke privredne komore, citiraju iranske novinske agencije da je „deo iranskih blokiranih sredstava u Iraku bio namenjen hadž hodočasnicima, a delovi iskorišćeni za osnovna dobra“.

Izvor iz iračkog ministarstva spoljnih poslova rekao je da će sredstva biti prebačena preko Komercijalne banke Iraka i potvrdio da će novac biti upotrebljen za troškove iranskih hodočasnika i namirnice koje Iran uvozi.

Iran nije mogao da pristupi imovini vrednoj milijarde dolara u nekoliko zemalja zbog američkih sankcija.

Sjedinjene Države su insistirale da Irak bogat naftom, drugi najveći proizvođač grupe OPEK, krene ka samodovoljnosti kao uslovu za izuzeće od uvoza iranske energije, ali Bagdad se bori da to učini.