SAD predlažu multilateralni nuklearni sporazum

SAD predlažu multilateralni nuklearni sporazum

SAD su spremne da se angažuju u multilateralnim naporima za kontrolu naoružanja sa Velikom Britanijom, Francuskom, Rusijom i Kinom, rekao je u petak savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

„Izjavili smo našu spremnost da se uključimo u bilateralne razgovore o kontroli naoružanja sa Rusijom i Kinom, bez preduslova“, rekao je Salivan na godišnjem sastanku Udruženja za kontrolu naoružanja, dodajući da Vašington želi da „odvoji“ atomsko pitanje od drugih odnosa sa Moskva i Peking.

Međutim, SAD takođe nastoje da angažuju „P5“ – stalne članice Saveta bezbednosti UN sa nuklearnim oružjem – u multilateralnim aranžmanima. Na primer, rekao je Salivan, „formalizovanje režima obaveštavanja o lansiranju projektila preko P5 je direktna mera koja je jednostavno zdrav razum“.

Salivan je ovo nazvao „malim korakom koji bi pomogao da se smanji rizik od pogrešne percepcije i pogrešne procene u vremenima krize“, ali bi takođe mogao da podstakne zamah ka daljim merama, kao što je „uspostavljanje kanala komunikacije u kriznim situacijama među prestonicama P5“ i obavezivanje na transparentnost u nuklearna pitanja, između ostalog.

Glavni pomoćnik predsednika Džoa Bajdena preneo je frustraciju Bele kuće što se Kina nije potrudila da se upusti u bilo kakve pregovore o kontroli naoružanja sa SAD, i izgleda da je na putu da ima 1.500 nuklearnih bojevih glava do 2035.

SAD su spremne da se pridržavaju osnovnih ograničenja postavljenih Ugovorom o novom START-u „sve dok to čini Rusija“, rekao je Salivan za ACA, i da o nuklearnom oružju razgovaraju odvojeno od drugih pitanja.

Paralelno sa svim ovim naporima, SAD modernizuju sopstvenu „nuklearnu trijadu“ kako bi mogle da pregovaraju „sa pozicije snage“, rekao je Salivan, dodajući da Vašington nastoji da „pomogne da se postave norme i učvrste vrednosti nova nuklearna era“.

Vašington je u četvrtak rekao da će prestati da obaveštava Rusiju o statusu i lokaciji svojih nuklearnih projektila, ukinuti diplomatske privilegije i vize ruskim inspektorima i više neće pružati telemetriju lansiranja raketa. Stejt department je to nazvao „zakonitim kontramerama kao odgovor na kontinuirano kršenje sporazuma od strane Ruske Federacije“.

Moskva je suspendovala režim inspekcije prošlog avgusta, navodeći kao razlog američke sankcije zbog sukoba u Ukrajini koji su ometali rusko osoblje da radi svoj posao. U februaru je predsednik Vladimir Putin u potpunosti suspendovao učešće Moskve u novom STARTu, rekavši da nema smisla poštovati sporazum sa stranom koja je posvećena „strateškom porazu Rusije“.