Češki Senat usvojio rezoluciju koja podržava ubrzani pristup Ukrajine NATO-u

Češki Senat usvojio rezoluciju koja podržava ubrzani pristup Ukrajine NATO-u

Senat Češke Republike usvojio je rezoluciju o podršci pristupanju Ukrajine NATO-u po brzoj proceduri, objavio je na Fejsbuku predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk, prenosi Ukrinform.

„Danas (31. maja) Senat Češke je usvojio važnu rezoluciju o ubrzanom pristupanju Ukrajine Severnoatlantskom savezu“, napisao je on.

Stefančuk je napisao da se u usvojenoj rezoluciji posebno ističe ukrajinska demonstracija odlučnosti i spremnosti da brani evroatlantske vrednosti.

Prema njegovim rečima, u dokumentu se kaže da su pobeda Ukrajine u ratu sa Ruskom Federacijom i ulazak Ukrajine u NATO u interesu bezbednosti Češke.

Predsedavajući Vrhovne rade je takođe napomenuo da se u rezoluciji naglašava da Češka podržava obuku ukrajinske vojske, obezbeđivanje naoružanja i druge vojne opreme Ukrajini u koordinaciji sa svojim saveznicima.

Osim toga, Stefančuk je dodao da Senat Češke u rezoluciji ističe da samit NATO-a u Viljnusu treba da potvrdi snažno političko opredeljenje za Ukrajinu, jer će ulazak Ukrajine u NATO značajno ojačati vojni potencijal Alijanse i sačuvati međunarodni poredak. na osnovu pravila i propisa UN.

Predsednica ukrajinskog parlamenta zahvalila je češkim prijateljima na podršci Ukrajini.

Predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk boraviće u radnoj poseti Litvaniji, gde će učestvovati na samitu šefova parlamenata zemalja članica NATO.