Kineski predsednik čestita Erdoganu na ponovnom izboru

Kineski predsednik čestita Erdoganu na ponovnom izboru

Kineski predsednik Si Đinping u ponedeljak je zvanično čestitao predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na reizboru i istakao „široke zajedničke interese” između zemalja.

U poruci koju je citirala državna novinska agencija Sinhua, Si je rekao da je „spreman da radi sa Erdoganom na promovisanju međusobnog razumevanja i uzajamne podrške“ i na jačanju „odnosa saradnje dve zemlje“.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning takođe je izjavila da Peking pridaje „veliki značaj svojim odnosima sa Turskom“ i podržava Ankaru u „preduzimanju razvojnog puta koji odgovara njenim nacionalnim uslovima“. Ona je rekla da se Kina nada da će zemlja nastaviti da ostvaruje nove razvojne prekretnice pod vođstvom Erdogana.

Mao je dodao da su pod vođstvom Sija i Erdogana, Kina i Turska „postigle plodnu saradnju u različitim oblastima, od koristi naša dva naroda“.

Drugi svetski lideri takođe su čestitali Erdoganu na pobedi, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je u poruci turskom lideru napisao da je „vaša pobeda na izborima prirodan rezultat vašeg nesebičnog rada na čelu Republike Turske, i je jasan dokaz podrške turskog naroda vašim naporima da ojačate državni suverenitet i vodite nezavisnu spoljnu politiku.

Putin je takođe istakao da Rusija ceni Erdoganov „lični doprinos jačanju prijateljskih rusko-turskih odnosa i obostrano korisne saradnje“.

Erdogan je proglasio pobedu u nedelju uveče pošto je pobedio izazivača Kemala Kiličdaroglua u drugom krugu izbora za predsednika. Tursko Vrhovno izborno veće potvrdilo je rezultate, izjavivši da je Erdogan dobio 52,14 odsto glasova u odnosu na Kiličdarogluovih 47,86 odsto.

Na funkciji predsednika od 2014. i premijera 11 godina ranije, Erdogan je socijalni konzervativac koji je odvratio Tursku od integracije sa EU, istovremeno jačajući svoja ovlašćenja i promovišući umerenu islamističku politiku kod kuće.

Njegova spoljna politika – koju je Putin opisao kao „nezavisnu“, a sam Erdogan kao „uravnoteženu“ – dovela je do toga da Turska ojača veze sa Rusijom i Kinom, a istovremeno se pozicionira kao potencijalni mirotvorac u regionalnim sukobima, uključujući Ukrajinu.

Pod Erdoganovim vođstvom, Turska je jedina članica NATO koja nije sankcionisala Rusiju zbog njene vojne operacije u Ukrajini, već je zauzela neutralan stav o sukobu. Prošle godine, Turska je bila domaćin mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva, a takođe je pomogla u posredovanju u Inicijativi za crnomorsko žito koja olakšava isporuku ukrajinskog žita na svetska tržišta.