Broj mrtvih u požaru u studentskom domu u Gvajani porastao na 20

Broj mrtvih u požaru u studentskom domu u Gvajani porastao na 20

Broj poginulih u požaru u studentskom domu u Gvajani porastao je na 20 u utorak kada je 14-godišnja devojčica umrla od zadobijenih povreda u bolnici u Džordžtaunu, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje, piše AP.

Sherena Daniels je bila na intenzivnoj nezi u državnoj bolnici otkako je tamo prebačena avionom rano 22. maja, ujutro nakon što je požar projurio kroz studentski dom u vladinom internatu u gradu Mahdia, koji opslužuje starosedelačka sela u jugozapadnoj Gvajani. Umrla je rano u utorak, saopštilo je ministarstvo.

Policija je saopštila da je požar namerno podmetnuo jedan od Danijelsovih kolega koji se naljutio nakon što je starateljica oduzela mobilni telefon devojčice kako bi je sprečila da stupi u kontakt sa starijim muškarcima u okolini.

Državni tužioci su u ponedeljak optužili 15-godišnjaka za 19 tačaka ubistva. Sud joj je odredio maloletnički pritvor do 5. jula, kada će državni i branioci odlučiti da li su spremni za pripremno ročište. Nije morala da se izjasni o krivici.

Ukupno je umrlo 19 učenica i jedan petogodišnji dečak. Povređeno je više od dva desetina učenika, većinom od 12 do 18 godina.

Još jedna teško povređena devojčica nalazi se na specijalističkom lečenju u Centru za opekotine Northvell u Univerzitetskoj bolnici u Stejten Ajlendu u Njujorku i njeno stanje se poboljšava, saopštilo je ministarstvo.

Požar u spavaonici nadmašio je ono što je bio najsmrtonosniji požar u zemlji u poslednje vreme, kada je 2016. godine u glavnom zatvoru Džordžtaun ubijeno 17 zatvorenika. Policija je tvrdila da su zatvorenici zapalili dušeke u znak protesta zbog prenatrpanosti, odlaganja suđenja i drugih nevolja. Više desetina drugih je teško ranjeno.