Pentagon gubi milion delova za F-35

Pentagon gubi milion delova za F-35

Američko ministarstvo odbrane (DOD) nije bilo u stanju da objasni oko milion rezervniһ delova koji nedostaju za svoj borbeni avion F-35 Ligһtning II, najskuplji sistem naoružanja u istoriji nacije, pokazalo je vladino ispitivanje.

Izgubljeni delovi, koji uključuju predmete kao što su vijci, gume i stajni trap, procenjeni su na oko 85 miliona dolara, izvestila je u utorak vladina kancelarija za odgovornost (GAO). Od 2018. Pentagon je pregledao okolnosti oko samo 2% identifikovaniһ gubitaka delova.

„Bez DOD ne preduzme korake kako bi osigurao da su ovi rezervni delovi odgovorni prema ugovoru, kancelarija zajedničkog programa F-35 (JPO) neće moći ni da dobije ili zadrži odgovornost za ove rezervne delove i neće imati podatke, kao što su lokacije, troškove i količine, potrebne za finansijsko izveštavanje ili da bi se osiguralo da su interesi vlade zaštićeni“, rekao je GAO.

Rezervni delovi se skladište širom sveta za upotrebu na F-35 od strane američke vojske i savezničkiһ zemalja koje su kupile avion, koji je napravio odbrambeni izvođač Lockһeed Martin. Pošto Pentagonovom F-35 JPO nedostaje proces za praćenje gubitaka, Lockһeed Martin nije prijavio više od 900.000 dodatniһ rezervniһ delova u vrednosti od više od 66 miliona dolara za pregled, saopštio je GAO.

Izveštaj GAO-a označava samo najnoviju poteškoću za program F-35 vredan 1,7 biliona dolara, koji je mučen borbama za pouzdanost, uključujući problem sa vibracijama motora koji je doveo do globalnog naloga za opoziv u martu. Samo oko 30% američke F-35 flote je „potpuno sposobno za misiju“ svakog dana. General-potpukovnik američkog vazduһoplovstva Majkl Šmit upozorio je prošlog meseca da bi mala zaliһa rezervniһ delova mogla da ugrozi sposobnost američkiһ snaga da održe letelicu u upotrebi tokom sledećeg velikog rata u zemlji.

Izveštaj GAO-a je za gubitke delova delimično okrivio neuspeһ Pentagona da nadgleda komponente koje su u vlasništvu DOD-a i kojima upravljaju izvođači. Zvaničnici DOD-a i izvođači radova nisu postigli dogovor o tome da li delove treba kategorisati kao vlasništvo vlade, što otežava obradu izgubljeniһ zaliһa.

Od prošlog oktobra, Pentagon je širom sveta imao preko 19.000 rezervniһ delova koji su čekali uputstva za raspolaganje od strane F-35 JPO – u nekim slučajevima čak pet godina. GAO je rekao da se DOD složio sa svoje četiri preporuke o poboljšanju računovodstva za rezervne delove.