Modularne konstrukcije mogu pomoći građevinskoj industriji da prebrodi savršenu oluju

Modularne konstrukcije mogu pomoći građevinskoj industriji da prebrodi savršenu oluju

Rastuće cene materijala, nedostatak radne snage, povećanje kamatnih stopa i kišno vreme stvorili su savršenu oluju za građevinsku industriju u poslednjih 12 meseci, poslavši mnoge građevinare pred zid.

Od svih ovih faktora, vreme je ono koje bi većina ljudi navela kao van ljudske kontrole. Međutim, nova studija iz Velike Britanije i Australije sugeriše da to možda nije slučaj.

Inženjeri sa Univerziteta Aston u Birmingemu i Univerziteta Južne Australije (UniSA) izračunali su potencijalne uštede za graditelje koristeći tehnike modularne proizvodnje gde se veći deo izgradnje odvija van lokacije u kontrolisanim uslovima.

Zgrade se proizvode u modulima u fabrici, koristeći iste materijale i građevinske propise, ali su završene za otprilike upola kraće vreme, sa manje otpada i bez kašnjenja u izgradnji zbog lošeg vremena.

Istraživači su napravili model troškova koji je procenio uticaj vremena po sezoni na svaku građevinsku aktivnost, uključujući delove građevine (kao što su kapsule za kupatilo) do cele strukture.

Uštede su oko 40.000 AUD (21.000 funti) na izgradnji vrednoj 6,4 miliona dolara (3,4 miliona funti). Ova ušteda od 0,6% može u početku izgledati neznatno, ali dobija značajno značenje u trenutnoj klimi u kojoj su prosečne marže profita u građevinarstvu samo 4,2%.

Nalazi su objavljeni u Međunarodnom časopisu za tehnologiju održive gradnje i urbani razvoj.

Koautor rada dr Ki Pjung Kim, viši predavač STEM-a na UniSA, kaže da se vreme često identifikuje kao jedan od glavnih uzroka kašnjenja i naknadnog povećanja troškova u građevinskoj industriji, što utiče na 45% projekata širom sveta.

„Uklanjajući mnoge aktivnosti na licu mesta i zamenjujući ih modulima izgrađenim van lokacije, graditelji mogu da minimiziraju kašnjenja u izgradnji uzrokovana vremenskim prilikama, čime se sprečava da troškovi eksplodiraju“, kaže dr Kim.

Neprestana kiša u istočnim državama Australije tokom 2022. dovela je do povećanja troškova izgradnje, prema Properti Council of Australia, izlažući građevinare nebudžetskim povećanjem i velikim gubicima.

Međutim, padavine nisu jedini ključni vremenski pritisak za građevinsku industriju.

Očekuje se da će globalno zagrevanje podići temperature širom sveta, uključujući i Australiju, otežavajući uslove rada na gradilištima, ističu autori studije.

„Trenutno postoje mnogi pritisci na građevinsku industriju, uključujući nedostatak kvalifikovane radne snage, smanjenje profitnih marži, nedostatak održivih materijala i nisku produktivnost. Finansijske implikacije vremenskih prilika se retko razmatraju osim u ekstremnim slučajevima jer klijent obično snosi troškove “, kaže dr Kim.

Dok tehnike modularne konstrukcije imaju nekoliko prednosti—uključujući bržu gradnju i više kontrolisano radno okruženje koje štiti visokokvalitetne materijale od vremenskih prilika—postoje neki nedostaci: ograničen lanac snabdevanja i nedostatak fleksibilnosti u dizajnu i snabdevanju. Unapredni troškovi modularnih komponenti su takođe skupi, ali ovo treba odmeriti u odnosu na gubitke koji nastaju usled vremenskih nepogoda.

„Globalnim stambenim sektorom dominiraju tradicionalne metode gradnje, ali industrija se približava kriznoj tački—posebno u vezi sa nedostatkom veština—što bi moglo da primora da se promeni na modularne i druge tehnike van lokacije“, kaže dr Kim.

„Savezna vlada je postavila cilj da isporuči milion pristupačnih domova tokom pet godina od 2024. Da bi osigurala da se ovaj cilj ispuni, Infrastruktura Australije je naložila modularnu izgradnju za 80% projekata socijalnog stanovanja do 2030. godine.“

Troškovi izgradnje su obično između 43 i 46% ukupnih troškova, zbog čega se veliki deo postojećih istraživanja fokusira na ovu oblast.

„Kada se radi u fabričkom okruženju postoji zaštićenija i kontrolisana atmosfera, a to će poboljšati dobrobit radnika, produktivnost i smanjiti troškove zdravlja i bezbednosti, uz manji gubitak radnih dana zbog lošeg zdravlja i nezgoda.

Dr Kim kaže da će potencijalna ušteda varirati u zavisnosti od toga gde se projekat gradi, kada je projekat započet i koliko dugo traje izgradnja.