TikTok tuži Montanu nakon što je država usvojila zakon o zabrani aplikacije

TikTok tuži Montanu nakon što je država usvojila zakon o zabrani aplikacije

TikTok Inc je u ponedeljak podneo tužbu kojom osporava novu zabranu u državi Montana za korišćenje aplikacije za kratke video snimke u kineskom vlasništvu, prenosi Rojters.

TikTok u vlasništvu BiteDance-a tvrdi da zabrana, koja će stupiti na snagu 1. januara, krši prava kompanije i korisnika na Prvi amandman. U tužbi, podnesenoj američkom Okružnom sudu u Montani, se takođe tvrdi da je zabrana preduređena saveznim zakonom jer se zadire u pitanja od isključivog saveznog interesa i krši trgovinsku klauzulu Ustava SAD, koja ograničava ovlašćenja država da donose zakone što neopravdano opterećuje međudržavnu i spoljnu trgovinu.

Montana je prva američka država koja je pokušala da zabrani TikTok. Bivši predsednik Donald Tramp je 2020. pokušao da zabrani nova preuzimanja TikTok-a i WeChat-a u kineskom vlasništvu i druge transakcije, za koje su kompanije rekli da bi efektivno zabranile korišćenje aplikacija, ali je niz sudskih odluka blokirao da zabrane stupe na snagu.

Kompanija takođe tvrdi da država „izbacuje TikTok, i samo TikTok, iz države iz čisto kaznenih razloga, o čemu svedoči odluka države da izdvoji tužioca zbog oštrih kazni zasnovanih na spekulativnim zabrinutostima o bezbednosti podataka TikTok-a i praksi moderiranja sadržaja.

Prošle nedelje, pet TikTok korisnika u Montani koji kreiraju sadržaj objavljen u aplikaciji za kratke video zapise podnelo je tužbu saveznom sudu tražeći da blokira zabranu države.

Guverner Montane Greg Gianforte potpisao je u sredu zakon o zabrani TikToka u državi. Zakon čini nezakonitim da TikTok radi u državi i da prodavnice aplikacija kompanija Alphabet Inc Google i Apple Inc nude TikTok u Montani.

TikTok-ova tužba imenuje glavnog tužioca Montane Ostina Knudsena, koji je optužen za sprovođenje zakona. Knudsenova kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar u ponedeljak.