Kina dovodi u pitanje „iskrenost“ nakon što je Bajden pozvao na razgovore

Kina dovodi u pitanje „iskrenost“ nakon što je Bajden pozvao na razgovore

Kineski zvaničnici su u suštini torpedovali tvrdnju američkog predsednika Džoa Bajdena da će se odnosi između Vašingtona i Pekinga „vrlo brzo“ odmrznuti, sugerišući da Beloj kući nedostaje kredibilitet kada poziva na nove razgovore, dok istovremeno nameće sankcije osmišljene da ometa ekonomski napredak svog rivala.

„SAD kažu da žele da razgovaraju sa kineskom stranom dok nastoje da potisnu Kinu svim mogućim sredstvima i uvedu sankcije kineskim zvaničnicima, institucijama i kompanijama“, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu za novinare u ponedeljak u Pekingu. „Ima li iskrenosti i značaja u ovakvoj komunikaciji?“

Maoovi komentari uslijedili su dan nakon što je Bajden rekao novinarima na samitu G7 u Hirošimi, u Japanu, da su se odnosi njegove administracije sa Kinom popravljali prije njegove odluke da obori „blesavi“ kineski balon koji je navodno špijunirao SAD u februaru. „Sve se promenilo u pogledu međusobnog razgovora“, rekao je on. „Mislim da ćete uskoro videti da će to početi da se otapa.

Bajden je sugerisao da bi njegova administracija mogla da ukine sankcije kineskom ministru odbrane Li Šangfuu kako bi omogućila razgovore sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom. Međutim, dodao je da je, pošto Kina „gradi svoju vojsku“, jasno stavio do znanja da Vašington neće trgovati „određenim artiklima“ sa Pekingom. „Sada smo dobili obavezu svih naših saveznika da ni oni to neće učiniti, obezbediti takvu vrstu materijala.

Mao je rekao da su kineski zvaničnici jasno izrazili svoje čvrsto protivljenje „nezakonitim jednostranim sankcijama“. Ona je dodala: „Američka strana treba odmah da ukine sankcije i da preduzme konkretne akcije za uklanjanje prepreka, stvaranje povoljne atmosfere i uslova za dijalog i komunikaciju.

Kineski predsednik Si Đinping nastojao je da izgradi odnose sa SAD na principima „međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i saradnje na koju svi dobijaju“, rekao je Mao. „Pozivamo SAD da formiraju ispravnu percepciju Kine, prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i da nanose štetu kineskom suverenitetu, bezbednosti i interesima razvoja, i rade sa Kinom na vraćanju kinesko-američkih odnosa na pravi put konkretnim akcijama.

G7 je u subotu izdala zajedničko saopštenje optužujući Kinu za ekonomsku prinudu, kršenje ljudskih prava i podsticanje tenzija u Tajvanskom moreuzu. Grupa je takođe navela zabrinutost zbog širenja programa nuklearnog naoružanja Pekinga i njegove „militarizacije“ u Južnom kineskom moru.

„Kina odbacuje upiranje prstom G7“, rekao je Mao. Ona je dodala da je G7 podrila globalnu stabilnost dok je blatila bezbednosne politike drugih zemalja. „Ovo će samo pojačati antagonizam i konfrontaciju i stvoriti prepreke za međunarodni proces nuklearnog razoružanja.“