Vakcine mRNA protiv COVID-19 u ranoj trudnoći nisu povećale rizik od pobačaja

Vakcine mRNA protiv COVID-19 u ranoj trudnoći nisu povećale rizik od pobačaja

Istraživači Instituta HealthPartners objavili su nove podatke u JAMA Network Open koji pokazuju da monovalentne vakcinacije protiv COVID-19 primenjene u ranoj trudnoći (pre 20 nedelja gestacije) nisu bile povezane sa pobačajem. Istraživanje doprinosi rastućem razumevanju o bezbednosti dopunske vakcinacije protiv COVID-19 među ženama koje su trudne.

Istraživači su analizirali podatke iz više od 100.000 trudnoća između šest i 19 nedelja trudnoće iz osam velikih zdravstvenih sistema koji učestvuju u vezi sa podacima o bezbednosti vakcina (VSD). Podaci su prikupljeni između 1. novembra 2021. i 12. juna 2022. Istraživači su otkrili, koristeći period od 28 ili 42 dana, da primanje dopunske vakcinacije nije povezano sa pobačajem.

„COVID infekcija tokom trudnoće povećava rizik od loših ishoda, ali mnoge osobe koje su trudne ili razmišljaju o trudnoći oklevaju da dobiju dopunsku dozu zbog pitanja o bezbednosti. Naši podaci podržavaju bezbednost dopunske vakcinacije u ranoj trudnoći“, rekla je Elis Kharbanda, MD, MPH, viši istraživač na Institutu HealthPartners i glavni autor studije.

Odvojeno istraživanje nedavno objavljeno u Obstetrics & Ginecologi — koje takođe vodi Institut HealthPartners — pokazalo je da dopunska vakcinacija protiv COVID-19 u bilo kom trenutku tokom trudnoće nije bila povezana sa povećanim rizikom od ozbiljnih akutnih neželjenih događaja.

U toj studiji, istraživači su procenili podatke iz više od 80.000 trudnoća koje su se desile između 23. septembra 2021. i 30. juna 2022. Dopunska vakcinacija u trudnoći nije povećala rizik od trombocitopenije, miokarditisa, venske tromboembolije, ishemijskog moždanog udara ili drugih ozbiljnih neželjenih događaja, 21 ili 42 dana nakon vakcinacije.

„Nastavljamo da otkrivamo da su vakcinacije protiv COVID-19 u trudnoći bezbedne“, rekla je Malini DeSilva, MD, MPH, istraživač na Institutu HealthPartners i glavni autor studije. „Kontinuirani rad na nadzoru vakcina je važan jer pruža sigurnost i pomaže ljudima da se osećaju sigurnim u svoje vakcinacije.

Podaci za obe studije došli su od HealthPartners-a i sedam drugih velikih zdravstvenih sistema koji čine vezu podataka o bezbednosti vakcina (VSD). VSD je istraživačka mreža koja sprovodi postmarketinški nadzor vakcina licenciranih i korišćenih u Sjedinjenim Državama. Obe studije su procenile bezbednost monovalentnog pojačivača vakcine protiv COVID-19. Buduće studije će proceniti bezbednost bivalentnog pojačivača.