Hyundai i Kia pristaju na nagodbu od 200 miliona dolara zbog krađe automobila u SAD

Hyundai i Kia pristaju na nagodbu od 200 miliona dolara zbog krađe automobila u SAD

Hyundai Motor i Kia Corp dogovorili su se o nagodbi potrošačke grupe u tužbi vrednoj 200 miliona dolara zbog masovnih krađa vozila korejskih proizvođača automobila, advokati vlasnika a proizvođači automobila rekli su u četvrtak, prenosi Rojters.

Korejski proizvođači automobila su u februaru rekli da će ponuditi nadogradnju softvera za 8,3 miliona američkih vozila bez imobilajzera protiv krađe kako bi pomogli u suzbijanju sve većeg broja krađa automobila koristeći metod populariziran na TikToku i drugim kanalima društvenih medija.

Nagodba pokriva oko 9 miliona američkih vlasnika i uključuje do 145 miliona dolara za gubitke iz džepa za potrošače kojima su ukradeni automobili, rekli su advokati vlasnika.

„Hjundai“ i „Kija“ su rekli da će nadoknaditi štetu vlasnicima „koji su pretrpeli gubitke ili štetu vozila u vezi sa krađom, pored nadoknade za franšize osiguranja, povećane premije osiguranja i druge gubitke vezane za krađu“.

Za kupce čija vozila ne mogu da prihvate nadogradnje bezbednosnog softvera, korejski proizvođači automobila će obezbediti do 300 dolara za kupovinu brava na volanu i drugih uređaja za odvraćanje od krađe ili prevenciju.

„Nagodba će obezbediti beneficije što je pre moguće onima koji su pretrpeli gubitke iz svog džepa“, rekao je Stiv Berman, advokat koji zastupa vlasnike.

TikTok video snimci koji pokazuju kako se kradu automobili bez paljenja pritiskom na dugme i imobilizacije uređaja protiv krađe doveli su do najmanje 14 prijavljenih sudara i osam smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama, saopštili su regulatori u februaru.

Potrošačko poravnanje pokriva vlasnike modela Hyundai ili Kia od 2011. do 2022. sa tradicionalnim sistemom paljenja čeličnog ključa „ubaci i okreni“. Uključuje isplate za ukupan gubitak vozila do 6.125 dolara, štetu na vozilu i ličnu imovinu do 3.375 dolara i troškove osiguranja.

Ostali povezani troškovi uključujući iznajmljivanje automobila, taksi ili druge troškove prevoza koji nisu pokriveni osiguranjem takođe su uključeni u poravnanje.

Vlasnici mogu dobiti nadoknadu troškova vuče i ukradenih vozila koja su pretrpela sudare ili nikada nisu vraćena, kao i plaćanja karata ili drugih kazni ili kazni nastalih zbog ukradenog vozila.

Mnogi veliki gradovi tužili su proizvođače automobila zbog krađa uključujući St. Louis, Missouri, Cleveland, Ohajo; San Dijego, Kalifornija; Milvoki, Viskonsin; Kolumbo, Ohajo; Baltimor i Sijetl.