Šojgu: Ukrajina kaže da je oborila više projektila nego što je Rusija ispalila

Šojgu: Ukrajina kaže da je oborila više projektila nego što je Rusija ispalila

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odbacio je tvrdnje ukrajinskih vojnih zvaničnika o oborenju šest ruskih hipersoničnih projektila Kinžal tokom noći tokom napada na ciljeve u blizini glavnog grada Kijeva.

Ukrajina rutinski preuveličava efikasnost svoje protivvazdušne odbrane, pre svega „presrećući“ dolazeću rusku municiju samo javnim izjavama, rekao je Šojgu za RIA Novosti.

„To sam već rekao i ponoviću. Nismo lansirali toliko „Kinžala“ koliko navodno svaki put obaraju svojim izjavama. Štaviše, broj ovih „ukrajinskih presretanja“ – i ko tamo zaista upravlja američkim [protivvazdušnim] kompleksima, i dalje je veliko pitanje – tri puta je veći od onoga što mi zapravo lansiramo“, rekao je Šojgu.

Ministar je takođe rekao da Ukrajina u svojim medijskim izjavama „uvek“ pogrešno identifikuje municiju koju koristi Rusija. „Zato im nedostaju“, dodao je on, ne dajući dodatne informacije o broju projektila koji su korišćeni u poslednjoj baraž.

Ukrajina je tokom noći bila podvrgnuta novoj masivnoj raketnoj i samoubilačkoj baražnoj baraži dronova, a glavni grad zemlje Kijev je primetio posebno intenzivnu aktivnost ukrajinske protivvazdušne odbrane, pokazuju snimci koji kruže internetom.

Moskva i Kijev dali su drastično različite prikaze onoga što se dogodilo preko noći. Kijev je tvrdio da je oborio šest najsavremenijih hipersoničnih raketa iznad prestonice, kao i druge dolazne projektile, koristeći bateriju PVO sistema Patriot američke proizvodnje. Ruska vojska je, međutim, saopštila da je baterija uspešno pogođena projektilom Kinžal. Na snimcima dostupnim na Internetu se vidi kako više protivvazdušnih projektila ide ka nevidljivoj meti, pri čemu su viđene najmanje dve eksplozije na mestu sa kojeg su izgledale lansirane.

Izveštaji zapadnih medija sugerišu da je dotična baterija Patriot verovatno oštećena u napadu. Kako navodi Si-En-En, pozivajući se na neidentifikovanog američkog zvaničnika, Vašington trenutno procenjuje obim štete kako bi utvrdio da li je potrebno da se Patrioti povuku ili će popravke ukrajinskih snaga na licu mesta biti dovoljne.