Bolsonaro ispitan u istrazi o lažnoj vakcinalnoj potvrdi

Bolsonaro ispitan u istrazi o lažnoj vakcinalnoj potvrdi

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro ispitan je u utorak od strane Federalne policije u istrazi o navodima da su potvrde o vakcinama protiv COVID-19 falsifikovane kako bi se zaobišli zahtevi SAD za vakcinu.

Policija nije javno navela mete svoje istrage, ali lokalni mediji navode da vlasti istražuju vakcinalne potvrde Bolsonara, njegovih savetnika i članova njegove porodice i da li su izmenjene uoči poseta SAD.

Bolsonaro, koji je stigao u utorak popodne u sjedište policije u Braziliji kako bi dao iskaz pod zakletvom, negirao je da je počinio prekršaj, rekavši da nikada nije tvrdio da je vakcinisan niti je predočio dokumentaciju koja kaže da jeste. Vozila za koja se smatralo da prevoze Bolsonaro viđena su kako stižu oko 1:30 po lokalnom vremenu i otišla su više od četiri sata kasnije.

Tokom pandemije COVID-19, bivši predsednik je mesecima sevao sumnje u efikasnost vakcine. U policijskom saopštenju o istrazi se navodi da su izmene dokumenata o koronavirusu imale za cilj da „održe diskurs usmeren na napad na vakcinu protiv COVID-19“, ali se u njemu ne precizira.

Bolsonarova izjava pod zakletvom u utorak je korak napred u samo jednoj od nekoliko istraga protiv lidera krajnje desnice.

Ranije ovog meseca policija je pretražila Bolsonarov dom i zaplenila njegov telefon. Pretresli su nekoliko drugih lokacija i izdali naloge za hapšenje pola tuceta ljudi — uključujući ključne saveznike Bolsonara. Jedan je bio Mauro Sid, vojni potpukovnik koji je bio Bolsonarova desna ruka.

Bolsonaro je rekao novinarima ranije ovog meseca da ništa nije falsifikovao, rekavši da se to nije dogodilo. Rekao je da njegova evidencija o vakcinaciji nije bila potrebna ni za jedno od njegovih putovanja u SAD. „Nisam uzeo vakcinu, tačka. To nikada nisam poricao.”

Bolsonaro je bio u Sjedinjenim Državama najmanje tri puta nakon što je u novembru 2021. počelo da se generalno zahteva da nedržavljani budu potpuno vakcinisani za ulazak.

Druge pravne glavobolje za Bolsonara uključuju istragu o njegovoj ulozi u ustanku 8. januara u glavnom gradu Braziliji, nedelju dana nakon inauguracije levičarskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve. Hiljade Bolsonarovih nepokolebljivih pristalica izvršile su raciju u Vrhovnom sudu, Kongresu i predsedničkoj palati, tražeći da dovedu do Lulinog svrgavanja. Na stotine njih će se suditi.

Brazilski generalni tužilac Augusto Aras rekao je u aprilu da je bivši predsednik „navodno podsticao činjenje zločina“ protiv vladavine prava, a Bolsonaro je prošlog meseca dao svedočenje u sedištu federalne policije u okviru istrage koja je u toku. On je takođe odgovorio na policijska pitanja o tri kompleta dijamantskog nakita dovezenih u Brazil iz Saudijske Arabije, od kojih su dva dospela u Bolsonarov posed. Treći set zaplenjen je na međunarodnom aerodromu u Sao Paulu.

U međuvremenu, brazilski izborni sud istražuje njegove postupke tokom predsedničke izborne kampanje, posebno njegove nepotkrepljene tvrdnje da je elektronski sistem glasanja u zemlji podložan prevari. Oni mu prete da će mu oduzeti politička prava i onemogućiti ga da se kandiduje na predstojećim izborima.