Peleov mauzolej u Brazilu otvoren za javnost

Peleov mauzolej u Brazilu otvoren za javnost

Mauzolej izgrađen za zlatni kovčeg Pelea otvoren je u ponedeljak za posetioce, piše AP.

Na drugom spratu vertikalnog groblja u Santosu, izvan Sao Paula, mauzolej dočekuje obožavaoce sa dve zlatne Peleove statue; pod je veštačka trava; zidovi su slike navijača na stadionu; a tu je i beskrajni zvučni zapis navijanja, kao da Pele još uvek svira. Plafon iznad kovčega trostrukog šampiona Svetskog kupa je plave boje.

Pele je ovde položen 3. januara, pet dana nakon što je umro u 82. godini od raka debelog creva.

„Ovo su sa puno ljubavi napravili ljudi koji su ga poznavali, koji su živeli sa njim. Ima suštinu onoga što je bio“, rekao je emotivni Edson Čolbi do Nasimento, jedan od Peleovih sinova, nakon male ceremonije sa porodicom i prijateljima.

Mauzolej je planirao vlasnik groblja Pepe Alstut, koji je preminuo 2018.

Alstut se nadao da će mauzolej biti na devetom spratu, nadgledajući stadion Vila Belmiro kluba Santos, gde je Pele igrao 18 godina. Umesto toga, njegova porodica ga je sahranila na drugom spratu kako bi navijači imali bolji pristup.

„Tresim se. Energija ovog mesta je nadrealna“, rekla je Erika Nasimento, uplakana 42-godišnja ekonomista.

Bivši fudbaler Roberto Milano (56) takođe je preseljen.

„On je deo mog života“, rekao je Milano. „Kako starimo, moramo da sledimo najbolje uzore. Možda je on bio najveći od svih ovih uzora.”

Obožavaoci koji žele da prisustvuju moraju rezervisati vreme na veb stranici Memorijalnog groblja.

Pele je predvodio Brazil do titula na Svetskom prvenstvu 1958, 1962. i 1970. On je jedini igrač koji ga je osvojio tri puta. Prošlog meseca, brazilski rečnik je dodao „Pele“ kao pridev koji se koristi kada se opisuje neko ko je „izuzetan, neuporediv, jedinstven“. Najava Mihaelisovog rečnika bila je deo kampanje koja je prikupila više od 125.000 potpisa u čast uticaja pokojnog fudbalskog velikana.

Doprinos je dao novinar AP-a Maurisio Savareze iz Sao Paula.