Premijer Poljske u razgovoru sa Zelenskim pokrenuo pitanje ekshumacija

Premijer Poljske u razgovoru sa Zelenskim pokrenuo pitanje ekshumacija

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki otkrio je detalje razgovora sa Volodimirom Zelenskim tokom ceremonije dodele Međunarodne nagrade Karlo Veliki 2023. u Ahenu u Nemačkoj, prenosi „Evropska istina“.

Prema rečima poljskog premijera, Zelenski mu je govorio o zločinima ruske vojske i o raketnim napadima „i istovremeno govorio o potrebi za dodatnim zalihama oružja i municije kako bi Ukrajinci – koji takođe štite našu bezbednost – mogao biti što efikasniji.“

Među ostalim temama koje je pokrenuo predsednik Ukrajine bila je i situacija sa ograničenjima uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na tržišta EU.

„Objasnio sam mu zašto smo morali da izvršimo ove promene, kao i zašto smo se dogovorili sa EU i uveli nova pravila u prometu poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Moravecki.

Pored toga, poljski premijer je sa Zelenskim razgovarao o istorijskim pitanjima.

„Razgovarali smo o ekshumacijama (poljskih žrtava ukrajinske pobunjeničke vojske – prim. aut.). Zahtevamo pravo da se one sprovedu što je pre moguće, želimo da se to održi u maju-junu. Nadam se da će ovoga puta Ukrajinska strana će održati svoju reč“, rekao je on i dodao da je predsednik Ukrajine „pozitivno“ reagovao na ove zahteve.

Pitanje nastavka pretresa i ekshumacije je već duže vreme među problematičnim pitanjima u poljsko-ukrajinskim odnosima.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 2019. godine obećao da će ukinuti zabranu ekshumacije i traženja posmrtnih ostataka poljskih žrtava na teritoriji Ukrajine, koju su uvele prethodne ukrajinske vlasti, što je bio odgovor na rušenje spomenik UPA u Hrušovićima u Podkarpatju.

Prve operacije potrage u Lavovu nastavljene su u novembru 2019. Ukrajinska strana je izdavanje sledećih dozvola uslovila restauracijom grobnice vojnika UPA u Monastiru, koja je opljačkana januara 2020. Uništeni nadgrobni spomenik je potom obnovljen, ali bez spiska imena vojnika UPA koji su poginuli u borbama sa sovjetskim NKVD-om.

O tome kako rešiti istorijske sporove između Ukrajine i Poljske, pročitajte u kolumni zamenika direktora Dijalog centra Julijuša Meroševskog (Poljska) Lukaša Adamskog Kako sprečiti da istorijski sporovi unište zbližavanje Ukrajine i Poljske.