Vašington post: Zelenski je planirao napade u Rusiji

Vašington post: Zelenski je planirao napade u Rusiji

Uprkos uveravanjima javnosti da će ograničiti vojnu akciju na sopstvenu teritoriju, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je napravio planove za izvođenje napada na rusko tlo i predložio Kijevu da „uništi“ industriju Mađarske, objavio je u subotu Vašington post, pozivajući se na dokumente Pentagona koji su procureli, piše RT.

Pozivajući se na izveštaje američkih obaveštajnih službi koje su nedavno objavljene na serveru za igrice, Post je opisao kako je Zelenski na sastanku u januaru sugerisao da njegove trupe „izvode udare u Rusiji“, dok se kreću preko granice da „zauzmu neodređene ruske pogranične gradove“ kako bi „dali Poluga Kijeva u pregovorima sa Moskvom.

Manje od dva meseca kasnije, Ruski dobrovoljački korpus sa sedištem u Ukrajini pokrenuo je prekograničnu raciju u kojoj su poginula dva civila u ruskoj oblasti Brjansk. Jedan član grupe rekao je zapadnim medijima da je Kijev odobrio napad i od tada su se desili novi napadi.

S obzirom da su zapadni pristalice Ukrajine donedavno oklevale da mu obezbede rakete dugog dometa iz straha da će ih upotrebiti protiv ciljeva unutar Rusije, Zelenski je predložio svom glavnom vojnom komandantu, generalu Valeriju Zalužnom, da koristi bespilotne letelice za „napad na neodređene lokacije u Rostovu ” u februaru, objavio je Post.

Pre i nakon navodnog sastanka, ukrajinske snage su koristile bespilotne letelice za napad na infrastrukturu u Rostovskoj oblasti, koja se graniči sa nekadašnjom ukrajinskom teritorijom Luganska.

Na sastanku sa potpredsednicom vlade Julijom Svridenko u februaru, Zelenski je navodno predložio Ukrajini da „digne u vazduh“ naftovod Druzhba, kojim se ruska nafta transportuje u Mađarsku. Prema američkom izveštaju koji citira Post, Zelenski je sugerisao da „Ukrajina treba samo da digne u vazduh naftovod i uništi… industriju mađarskog [premijera] Viktora Orbana, koja se u velikoj meri zasniva na ruskoj nafti“.

Američki špijuni koji su slušali njegov sastanak sa Svridenkom zaključili su da je Zelenski uputio „hiperbolične, besmislene pretnje“. Ipak, naftovod Družba je bio napadnut u nekoliko navrata od sastanka, poslednji put kada je u sredu pogođen eksplozivom bačenim dronom.

Članak Post-a potvrđuje prošlomesečni izveštaj CNN-a u kojem se tvrdi da američki špijuni presreću komunikaciju Zelenskog.

U kontaktu sa listom, Zelenski je odbacio incidente opisane u izveštaju kao „fantazije“ i tvrdio da „niko u našoj zemlji nije izdavao naređenja za ofanzive ili udare na rusku teritoriju“.

Ovo očigledno nije slučaj. Osim pomenutih racija u Brjansku i udara bespilotnih letelica u Rostovu, ruski regioni Belgorod i Kursk granatirali su kijevske snage poslednjih meseci, Moskva je okrivila ukrajinske teroriste za bombardovanje Krimskog mosta i pokušaj atentata na predsednika Vladimira Putina, a jednog od Najviši ukrajinski šefovi obaveštajnih službi preuzeli su zasluge za ubistvo nekoliko ruskih javnih ličnosti.

Takvi teroristički akti, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju ranije ovog meseca, „neće ostati bez odgovora“.