Australijski teniser Oven Dejvidson, koji je osvojio 13 grend slem titula u dublu, preminuo u 79

Australijski teniser Oven Dejvidson, koji je osvojio 13 grend slem titula u dublu, preminuo u 79

Preminuo je australijski teniser Oven Dejvidson, koji je osvojio 13 grend slem titula u dublu. Imao je 79 godina.

Međunarodna teniska kuća slavnih objavila je u subotu da je Davidson preminuo u petak. Dugogodišnja prijateljica Izabel Suliga rekla je da je umro u Konrou u Teksasu.

Osvojio je 11 velikih titula u mešovitom dublu i dve u muškom dublu. Dejvidson se udružio sa Bili Džin King da bi osvojio osam svojih grend slem trofeja u karijeri koja se protezala od ranih 1960-ih do sredine 1970-ih.

Godine 1967. Dejvidson je postao tek treći igrač u istoriji tenisa koji je osvojio sve četiri glavne titule u mešovitim parovima u istoj godini, uključujući tri sa Kingom.

„Naša srca su slomljena, ali nalazimo mir u životu divnih uspomena koje smo podelili sa našim prijateljem Davom“, napisao je King u tvitu.

Poznat po svom snažnom levom servisu, Dejvidson je osvojio Australijan open 1972. sa Kenom Rouzvolom i Otvoreno prvenstvo SAD 1973. sa Džonom Njukombom — kada su pobedili Roda Lejvera i Rouzvola.

U singlu, stigao je do polufinala Vimbldona 1966. uznemirivši dvostrukog branioca titule Roja Emersona. Dejvidson je takođe stigao do četvrtfinala u singlu na sedam drugih turnira — pet puta na šampionatu Australije i dva puta na državnom prvenstvu SAD, preteča Otvorenog prvenstva SAD.

Dejvidson je igrao u prvom meču Otvorene ere, pobedivši Džona Kliftona u prvom kolu Britanskog prvenstva na tvrdoj podlozi 22. aprila 1968. godine.

Dejvidson i King su zajedno osvojili četiri velike titule na Vimbldonu, tri na Otvorenom prvenstvu SAD i jednu na Otvorenom prvenstvu Francuske. U finalu Vimbldona 1971. nadjačale su Margaret Kort i Martija Risena sa 3-6, 6-2, 15-13. Uvršten je u Međunarodnu tenisku kuću slavnih 2010.

Dejvidson je rođen u Melburnu 4. oktobra 1943. Trenirao ga je član iz Kuće slavnih Mervin Rouz i radio je sa kapitenom Dejvis kupa Harijem Hopmanom kao član australijskog Dejvis kupa tima. Davidson je trenirao britanski Dejvis kup tim od 1967-70.

Iza njega su ostali sin Kameron i brat Trevor Dejvidson.