Grčka protestuje zbog hapšenja kandidata za gradonačelnika Albanije

Grčka protestuje zbog hapšenja kandidata za gradonačelnika Albanije

Pritvaranje kandidata za gradonačelnika koji pripada grčkoj manjini u Albaniji podiglo je tenzije između dve susedne zemlje, preneo je AP.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u subotu saopštenje u kojem zahteva oslobađanje Dioniza-Fredija Belerija, kandidata za gradonačelnika albanskog grada Himare, koji ima snažno prisustvo grčke manjine.

Grčki mediji izvestili su da je Belerija uhapsila albanska policija u petak rano ujutro pod optužbom za kupovinu glasova, dva dana uoči lokalnih izbora. Sud je u subotu potvrdio da će on ostati u pritvoru.

Saopštenje grčkog ministarstva implicira da bi slučaj mogao negativno da utiče na zahtev Albanije za pridruživanje Evropskoj uniji.

„Današnja odluka Okružnog suda u Valoni, ako nema nepobitnih dokaza, predstavlja skandal. Hapšenje kandidata za gradonačelnika dva dana pre izbora nije u okviru vladavine prava. Odluka o pritvoru kandidata za gradonačelnika dovodi do potpunog poništavanja pravila jednakosti na opštinskim izborima u Himareu, značajnom centru grčke nacionalne manjine u Albaniji“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Takva odluka će imati reperkusije i na odnose Evropske unije sa Albanijom, jer je poštovanje evropskih pravila i principa vladavine prava preduslov za ovaj evropski put. Odluke poput današnje, koje krše ove principe, znače da u praksi Albanija ne ide evropskim putem“, nastavlja se u saopštenju.