CNN: Rusija pokušala da uništi sistem Patriot u Ukrajini hipersoničnom raketom

CNN: Rusija pokušala da uništi sistem Patriot u Ukrajini hipersoničnom raketom

Rusija je pokušala da uništi PVO sistem američke proizvodnje Patriot u Ukrajini hipersoničnom raketom Kinžal, ali je raketa oborena, navodi CNN.

Prema američkim zvaničnicima, ukrajinska vojska je presrela raketu koristeći sistem Patriot, označavajući njihovu prvu poznatu uspešnu ukrajinsku upotrebu naprednog sistema protivvazdušne odbrane samo nekoliko nedelja nakon što je stigla u zemlju.

Ukrajinski vazdušni branioci ispalili su više projektila iz Patriota pod različitim uglovima da presretnu rusku raketu, pokazujući koliko su brzo postali vešti u korišćenju moćnog sistema, rekao je jedan zvaničnik.

Američki zvaničnici veruju da su Rusi uhvatili signale koje emituje Patriot.

Raketni sistem Patriot ima moćan radar za otkrivanje nadolazećih ciljeva na velikom dometu, što ga čini moćnom platformom za protivvazdušnu odbranu sposobnom da presreće balističke rakete i još mnogo toga. Ali radarska emisija neophodna za uočavanje pretnji na daljinu takođe omogućava neprijatelju da otkrije bateriju Patriot i otkrije njenu lokaciju.

Ruska vojska je očigledno uspela da otkrije grubu lokaciju Patriota koji je bio stacioniran izvan Kijeva. Tamo je presretanje obavljeno u noći 4. maja.

Sekretar za štampu Pentagona Patrik Rajder potvrdio je ove nedelje da su Ukrajinci koristili sistem Patriot za presretanje hipersonične rakete Kinžal.