Borel Putinu: Ukrajina neće postati „druga Belorusija“

Borel Putinu: Ukrajina neće postati „druga Belorusija“

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Žozep Borel naglasio je da će članice Evropske unije nastaviti da podržavaju Ukrajinu u ratu sa Rusijom, uprkos spekulacijama o mogućem „zamoru“.

Borel je to rekao na kraju neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u petak u Stokholmu, javlja dopisnik „Evropske pravde”.

Vrh diplomata Evropske unije naglasio je da Rusija tokom 15 meseci rata nije odustala od namere da „potčini” Ukrajinu i nastavi da je uništava. Zbog toga je važno obezbediti dugoročne alate podrške Kijevu pored onih kratkoročnih koji postoje danas.

„I želim da pošaljem jasan signal Putinu: umora nema i neće biti. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu onoliko koliko joj je potrebno i koliko bude potrebno“, naglasio je Borel.

On je naglasio da Ukrajina u trenutnoj situaciji ne može da odustane od borbe, jer bi time ugrozilo njeno postojanje kao nacije, ali Rusija to ne želi.

„Mnogi ljudi kažu da žele mir. Mi želimo. A oni koji žele mir više od bilo koga drugog su Ukrajinci. Ukrajinci žele mir. Mi želimo mir. Ali mi ne želimo da se predamo. Ne želimo da Ukrajina postane druga Belorusija, “, naglasio je najviši diplomata EU.

Borel je ranije rekao da je Peking, iako ostaje važan partner Brisela, već izgubio priliku da posreduje u ratu koji je pokrenula Rusija.