SAD i Velika Britanija protive se ponovnom prijemu Sirije u Arapsku ligu

SAD i Velika Britanija protive se ponovnom prijemu Sirije u Arapsku ligu

Sjedinjene Države i Britanija izrazile su u utorak nezadovoljstvo odlukom Arapske lige za vikend da ponovo uspostavi Siriju kao članicu, prenosi AP.

Državni sekretar SAD Antoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli izjavili su da se protive tom potezu. Ali su takođe dozvolili da Arapska liga odredi njeno članstvo.

Istovremeno su rekli da njihove zemlje neće normalizovati odnose sa vladom sirijskog predsednika Bašara Asada ukoliko ona ne prihvati i ne postupi u skladu sa planom Ujedinjenih nacija da povrati mir u zemlji nakon brutalnog 13-godišnjeg građanskog rata.

„Ne verujemo da Sirija zaslužuje ponovni prijem u Arapsku ligu“, rekao je Blinken novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kleverlijem u Stejt departmentu.

„To je tačka koju smo dali svim našim regionalnim partnerima, ali oni moraju sami da donose odluke“, rekao je Blinken. „Naš stav je jasan: nećemo se baviti normalizacijom odnosa sa Asadom i sa tim režimom.

Pametno je rekao da se britanska vlada slaže sa stavom SAD.

„Ovo je prilika u kojoj SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo dele veoma, veoma slične stavove“, rekao je on. „Velika Britanija je veoma neprijatna zbog ponovnog prijema Sirije u Arapsku ligu, ali kako je rekao sekretar Blinken, to je na kraju odluka za članstvo u Arapskoj ligi.

„Poenta koju sam rekao je da mora postojati uslovljenost ako odluče da preduzmu ovaj pravac akcije“, rekao je on. „To treba da bude uslovljeno nekim fundamentalnim promenama iz Damaska i Asadovog režima.

Blinken i Kleverli su rekli da svako rešenje za krizu u Siriji mora biti zasnovano na Rezoluciji 2254 Saveta bezbednosti UN, koja je usvojena 2015. i koja predviđa korake, uključujući trajni prekid vatre, humanitarnu pomoć i napredak ka slobodnim i poštenim izborima, mere Arapska liga takođe podržava.

„Mislim da je arapska perspektiva izražena kroz Arapsku ligu da oni veruju da mogu da ostvare ove ciljeve direktnijim angažovanjem“, rekao je Blinken. „Možda imamo drugačiju perspektivu kada je to u pitanju, ali mislim da su ciljevi koje imamo isti.

Obojica su rekli da je od ključne važnosti da Sirija nikada više ne postane utočište za Islamsku državu, koja je okupirala velike delove zemlje i susednog Iraka pre nego što je u velikoj meri proterana.

Sirija je u nedelju vraćena u Arapsku ligu od 22 zemlje nakon 12-godišnje suspenzije. To je bila simbolična pobeda za Asada, koji može da se pridruži samitu grupe 19. maja, iako će zapadne sankcije nastaviti da blokiraju sredstva za obnovu ratom pogođene zemlje.