Bajden i Makarti započinju pregovore o plafonu duga

Bajden i Makarti započinju pregovore o plafonu duga

Američki predsednik Džo Bajden i najviši republikanski poslanici izjasniće se u utorak licem u lice o podizanju gornje granice američkog duga od 31,4 biliona dolara, uz neviđeno neizvršenje obaveza koje se preti za tri nedelje ako Kongres ne reaguje.

Ekonomisti upozoravaju da bi dugotrajno neizvršenje obaveza moglo da dovede američku privredu u duboku recesiju sa rastućom nezaposlenošću, dok istovremeno destabilizuje globalni finansijski sistem koji je izgrađen na američkim obveznicama. Investitori se već pripremaju za uticaj.

Demokratski predsednik poziva zakonodavce da podignu ograničenje zaduživanja koje je savezna vlada sama postavila bez uslova. Predsjedavajući republikanskog Predstavničkog doma Kevin Makarti rekao je da njegova komora neće odobriti nijedan dogovor koji ne smanjuje potrošnju za rješavanje rastućeg budžetskog deficita.

Prethodne borbe za plafon duga obično su se završavale na brzinu dogovorenim sporazumom u poslednjim satima pregovora, čime je izbegnuto neizvršenje obaveza. U 2011. ova gužva je izazvala sniženje najvišeg kreditnog rejtinga zemlje; veterani te bitke upozoravaju da je trenutna situacija još rizičnija jer su se političke podjele proširile.

Sastanak u utorak je verovatno bio početak sve napornijeg perioda, bez izvesnosti o konačnom ishodu.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima u ponedeljak da Bajden planira da kaže na sastanku: „Ustavna dužnost Kongresa je da deluje, da spreči neizvršenje obaveza. Predsednik će biti vrlo jasan u vezi sa tim.

Makarti, čija stranka drži Predstavnički dom sa samo malom većinom, želi da poveže glasanje o gornjoj granici duga sa širokim rezovima potrošnje koje Bela kuća smatra drakonskim.

„Povucite deo troškova za koje se činite da ste pakleni i onda možemo da pregovaramo“, rekao je republikanski senator Bil Kesidi iz Luzijane za CNN u ponedeljak.

Bajden bi pristao na odvojenu diskusiju o budžetu, ali ne bi bio vezan za gornju granicu duga, saopštila je Bela kuća.

Bajdenov sastanak sa Makartijem biće njihov prvi od 1. februara. Njima će se pridružiti lider većine u Senatu Čak Šumer i najviši republikanac u Senatu Mič Mekonel. Pregovorima će se pridružiti i demokrata iz najvišeg doma Hakim Džefris.

Početak aktivnih razgovora mogao bi smiriti živce investitora koji su prošle sedmice primorali saveznu vladu da plati najveću kamatu ikada za jednomjesečno izdavanje duga.

Bajdenovi planovi putovanja u inostranstvo i pauze u Predstavničkom domu i Senatu znače da postoji samo sedam dana kada bi sve tri stranke trebalo da budu u gradu pre 1. juna.

Sekretarka finansija Dženet Jelen izjavila je u ponedeljak da bi neuspeh podizanja limita duga naneo ogroman udarac američkoj ekonomiji i oslabio dolar kao svetsku rezervnu valutu.

Nekoliko zemalja u svetu ima zakone o gornjoj granici duga, a periodično ukidanje ograničenja zaduživanja od strane Vašingtona samo mu omogućava da plati potrošnju koju je Kongres već odobrio.

Zvaničnici Bele kuće raspravljali su o tome da li Bajden ima ovlašćenja da sam ukine ograničenje duga pozivajući se na 14. amandman na Ustav SAD, ali je Bajden rekao za MSNBC prošle nedelje da „još nisam stigao tamo“ u vezi sa ovim argumentom.

14. amandman kaže da se validnost javnog duga Sjedinjenih Država „neće dovoditi u pitanje“. Pozivanje na njega bi pokrenulo pravni izazov.