Ruski nacionalistički pisac opisuje napad za koji je Moskva okrivila SAD i Ukrajinu

Ruski nacionalistički pisac opisuje napad za koji je Moskva okrivila SAD i Ukrajinu

Istaknuti ruski nacionalistički pisac, Zahar Prilepin, opisao je u nedelju napad u kojem je ubijen njegov vozač, a za šta je Moskva okrivila Sjedinjene Države i Ukrajinu, prenosi Rojters.

„Demonima kažem: nećete nikoga uplašiti. Bog postoji. Pobedićemo“, rekao je on u postu na Telegramu koji je navodno pisan iz bolnice u oblasti Nižnjeg Novgoroda, gde je ruski državni istražni komitet rekao da je njegov Audi Q7 dignut u vazduh u selu oko 400 km istočno od Moskve.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova okrivilo je Ukrajinu i zapadne države koje je podržavaju, posebno Sjedinjene Države, za napad na pisca, vatrenog zagovornika vojne kampanje Moskve u Ukrajini.

Ukrajinske službe bezbednosti nisu ni potvrdile ni demantovale umešanost. Mihail Podoljak, viši savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da veruje da su ruske vlasti izvele napad.

Američki Stejt department nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Prilepin je rekao da je vozio i da je pet minuta ranije ostavio ćerku. Mina je eksplodirala ispod volana na strani suvozača gde je sedeo njegov vozač Saša Šubin, njegov „anđeo čuvar osam godina“, dodao je on.

Odgovorni čovek je pobegao nakon što je eksplodirao prvu od dve mine, rekao je Prilepin i dodao: „Da je razneo drugu, svi bi bili mrtvi“. Ruski istražni komitet saopštio je da ispituje osumnjičenog po imenu Aleksandar Permjakov.

Izgubio sam svest na oko tri minuta, probudio se i dopuzao do razbijenog šoferšajbna“, rekao je Prilepin. „Seljani su pritrčali i pomogli da me izvuku.

Prilepin je rekao da su mu slomljene obe noge i da je jedan prelom otvoren. Rekao je da je regionalni guverner Nižnjeg Novgoroda Gleb Nikitin poslao helikopter da ga odveze do grada za 16 minuta, poštedeći ga tri sata vožnje.