Italija je nezadovoljna izvinjenjem Francuske zbog skandaloznih reči ministra

Italija je nezadovoljna izvinjenjem Francuske zbog skandaloznih reči ministra

Italija je i dalje nezadovoljna izvinjenjem Pariza nakon što je francuski ministar optužio Rim za loše postupanje sa migrantskom krizom.

„Potrebne su jasnije reči“, rekao je Tajani, koji je član konzervativne partije Napred Italija.

„Nadam se da će francuska vlada promeniti svoj stav i uputiti izvinjenje koje će biti suprotno stavu koji je zauzeo ministar unutrašnjih poslova. Sa zadovoljstvom ću to prihvatiti“, naglasio je on.

Prošle nedelje, francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je da italijanski desničarski premijer Đorđa Meloni „nije uspeo da reši probleme migracije zbog kojih je izabrana”. Darmanen je dodao da je Maloni „lagala“ glasače da bi mogla da okonča migracionu krizu.

Reči ministra izazvale su veliki odjek u italijanskim medijima. Šef Ministarstva spoljnih poslova Italije Antonio Tajani otkazao je planirano putovanje u Pariz i zatražio izvinjenje Francuske zbog vređanja „svih Italijana i premijera”.

Portparol francuske vlade Olivije Verand pokušao je da smiri tenzije u petak, rekavši da je uveren da Darmanen nema želju da izostavi Italiju.

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je u petak da želi da uspostavi „mirni dijalog“ sa Italijom nakon što su izjave ministra unutrašnjih poslova izazvale negodovanje u Rimu.