Japan i Južna Koreja nastoje da prodube saradnju i prevaziđu stare sporove

Japan i Južna Koreja nastoje da prodube saradnju i prevaziđu stare sporove

Nerešeni istorijski sporovi ne bi trebalo da blokiraju Južnu Koreju i Japan od produbljivanja veza suočenih sa međunarodnim krizama, rekao je južnokorejski predsednik Jun Suk Jel, pozdravljajući japanskog premijera Fumija Kišidu u nedelju u Seulu.

Sjedinjene Države su pozdravile obećanje lidera da će pojačati saradnju kao način da se bolje suprotstave pretnjama iz Severne Koreje i konkurenciji iz Kine.

Kišidina bilateralna poseta, prva japanskog lidera Seulu u poslednjih 12 godina, vraća Ioonovu posetu Tokiju u martu, gde su nastojali da zatvore poglavlje o istorijskim sporovima koji su decenijama dominirali u odnosima između Japana i Južne Koreje.

„Saradnja i koordinacija između Južne Koreje i Japana su od suštinskog značaja ne samo za zajedničke interese dve zemlje, već i za svetski mir i prosperitet suočeni sa trenutnom teškom međunarodnom situacijom“, rekao je Jun u uvodnoj reči na njihovom sastanku.

On je rekao da nerešena istorijska pitanja ne bi trebalo da znače da se ne mogu preduzeti nikakvi koraci i da želi da veze budu bolje nego ikada.

Kišida je rekao da se nada da će sa Junom razgovarati o bilateralnim vezama, kao io regionalnim i globalnim pitanjima kao što je Severna Koreja.

On je pozvao Juna na samit Grupe sedam koji je zakazan za kasnije ovog meseca u Japanu i na trilateralne razgovore sa SAD na marginama.

Kišida će takođe pozivati na trilateralne razgovore sa Kinom već ove godine, izvestio je Kjodo u petak, pozivajući se na više neimenovanih diplomatskih izvora.

„Imamo mnogo mogućnosti da sarađujemo kada je u pitanju suočavanje sa pretnjom Severne Koreje“ i obezbeđivanje slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika, rekao je zvaničnik japanskog ministarstva spoljnih poslova.

Očekuje se da će fokus samita dva saveznika SAD biti oko bezbednosne saradnje u suočavanju sa nuklearnim pretnjama Severne Koreje, sa posebnim osvrtom na američke interese u regionu, rekao je Šin-va Li, profesor međunarodnih odnosa u Seulu. Korejski univerzitet sa sedištem.

„Njihove vojne i ekonomske sposobnosti su ključne za promovisanje multilateralne regionalne bezbednosne saradnje, a loš odnos između dve zemlje mogao bi da opstruira ciljeve SAD“, rekla je ona.

Međutim, istorijske razlike između Južne Koreje i Japana prete da bace senku na cvetajuće veze između njena dva lidera.

Ioon se suočava sa kritikama kod kuće da je dao više nego što je dobio u svojim naporima da poboljša odnose sa Japanom, uključujući i predlaganjem da južnokorejska preduzeća – a ne japanske kompanije kako je sud naredio – obeštete žrtve ratnog rada tokom Japana 1910-1945. kolonijalna okupacija.

Južnokorejski zvaničnici su se nadali da će Kišida učiniti neku vrstu gesta zauzvrat i ponuditi određenu političku podršku, iako malo posmatrača očekuje bilo kakvo dalje formalno izvinjenje za istorijske greške. I sam Ioon je signalizirao da ne veruje da Japan više treba da „kleči“ zbog onoga što se dogodilo u prošlosti.

Većina Južnokorejaca veruje da se Japan nije dovoljno izvinio za zločine tokom okupacije, rekao je Li. Oni smatraju da premijer Kišida treba da pokaže iskrenost tokom posete Južnoj Koreji, kao što je pominjanje istorijskih pitanja i izvinjenje“, dodala je ona.

S druge strane, Japan ide sporo, rekao je Danijel Rasel, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik.

Kišida pazi da ne ide brže nego što mu unutrašnja politika dozvoljava“, dodao je on.