Meta ima problem sa decom

Meta ima problem sa decom

Da samo Mark Zakerberg nije morao da tretira decu u aplikacijama za društvene mreže svoje kompanije kao tata koji gleda bankovni račun. Njegova kompanija Meta Platforms (META.O) po treći put je u sredu sletela sa američkom Federalnom trgovinskom komisijom zbog rukovanja podacima mlađih korisnika. Unovčavati ih je teško, kao što su pokazale druge platforme društvenih medija. Ali to je dvostruko problematično za Zakerberga: teško mu je da ohrabri decu da dođu na njegove mreže i ostanu na prvom mestu.

Antimonopolska agencija je ove nedelje navela da kompanija vredna 613 milijardi dolara nije preduzela odgovarajuće mere da zaštiti decu na svojoj platformi Messenger Kids od 2017. do 2019. Ona želi da zabrani Metu da profitira od prodaje podataka koje je prikupila od korisnika kada su bili pod sa 18 godina, čak i kada ostare. Sveobuhvatni predlog možda neće izdržati na sudu – već ga je doveo u pitanje jedan od sopstvenih komesara FTC-a. Ali stroga poruka agencije pokazuje da Meta ne daje ni inča kada su u pitanju najbolje prakse.

To je samo jedan problem. Drugi je da Meta nije uspela da se ponovo osmisli tako da ionako može da uhvati nove i mlađe korisnike. Preko 20% korisnika na društvenim platformama TikTok i Snapchat su mlađi od 18 godina, u poređenju sa oko 5% na Fejsbuku i 12% na Instagramu, prema Insider Intelligence. U međuvremenu, Meta-in rast korisnika se usporava, što je umanjilo njen tržišni udeo u oglasima na društvenim mrežama. I to nije zbog nedostatka pokušaja. Meta je prošlog meseca otvorila Horizon Vorlds publici mlađoj od 18 godina, uprkos odbijanju grupa za zastupanje i američkih senatora.

Čak i ako Meta uspe da ubedi decu da su njene platforme moderne, njeno poslovanje će biti sputano osim ako roditelji – i regulatori – ne budu verovali da će kompanija zaštititi privatnost maloletnika. Ove zabrinutosti nisu potpuno jedinstvene za Zakerbergovu kompaniju, jer nekoliko državnih zakonodavaca širom Sjedinjenih Država raspravlja o zakonima koji bi deci ograničili upotrebu društvenih medija. Ipak, Meta će morati da smisli kako da se odgovorno uljudi sa kul klincima na način koji je i siguran i profitabilan – ili rizikuje da dodatno izgubi udeo na tržištu.