Pronađeno više dokaza koji pokazuju da je unutrašnje jezgro Meseca čvrsto, poput Zemljinog

Pronađeno više dokaza koji pokazuju da je unutrašnje jezgro Meseca čvrsto, poput Zemljinog

Mali tim astronoma na Universite Cote d’Azur, Observatoire de la Cote d’Azur, radeći sa kolegom iz MCCE, Observatoire de Paris, Sorbonne Universite, pronašao je više dokaza da Mesec ima unutrašnje jezgro slično Zemljinom. U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature, grupa je analizirala podatke iz širokog spektra izvora i koristila ih za kreiranje modela koji prikazuju unutrašnje delove Meseca.

Godine 2011. planetarni naučnici iz NASA-e koristili su seizmičke podatke koje su snimili astronauti Apola da predvide šta bi moglo da leži u centru Meseca. Oni su sugerisali da je verovatno da postoji čvrsto unutrašnje jezgro sa radijusom od približno 240 kilometara. U ovom novom naporu, istraživači su koristili različite izvore kako bi napravili slične procene i pronašli dokaze koji se blisko poklapaju sa rezultatima NASA-e.

Da bi saznao više o jezgru Meseca, istraživački tim je prikupio podatke iz nekoliko svemirskih misija i iz nekoliko eksperimenata sa lunarnim dometom. Oni su koristili te podatke da kreiraju verovatan profil za unutrašnjost Meseca, uključujući karakteristike kao što su deformacije nastale usled gravitacionih interakcija sa Zemljom, rastojanje Meseca od Zemlje i takođe gustina Meseca. Zatim unose sve svoje podatke u aplikaciju za modeliranje. Zatim su pokrenuli više scenarija modeliranja da vide koji je najbliži podacima iz stvarnog sveta.

Model koji se najviše uklapa u posmatranja otkrio je dokaze aktivnog prevrtanja, gde se gušći materijal vremenom povlači bliže jezgru, terajući lakši materijal nagore. Ovo otkriće pomaže da se objasni koliko je elemenata pronađenih u vulkanskim regionima Meseca tamo dospelo.

Drugi glavni nalaz je bio da se gustina unutrašnjeg jezgra blisko poklapa sa gustinom Zemljinog, što sugeriše da je verovatno napravljeno od gvožđa. Modeli su takođe pokazali da unutrašnje jezgro ima radijus od približno 258 kilometara i gustinu od približno 7.822 kilograma po kubnom metru. Takođe je pokazalo da je spoljašnje jezgro tečni sloj koji pokriva unutrašnje jezgro sa radijusom od 362 kilometra.