Bolja detekcija adenoma korišćenjem molekularnog markera za fluorescentno snimanje

Bolja detekcija adenoma korišćenjem molekularnog markera za fluorescentno snimanje

Otkrivanje adenoma kolonoskopijom ostaje jedna od glavnih preventivnih mera za kolorektalni karcinom (CRC). Nažalost, korišćenje kolonoskopije bele svetlosti bez sondiranja za određeni molekularni marker adenoma može dovesti do toga da 30% lezija ostane neotkriveno.

Dr Jashim Uddin, Ph.D., Larri Marnett, Ph.D., i kolege su odabrali da koriste COKS-2, enzim koji povećava upalu i koji je pojačan u preneoplastičnim lezijama i CRC, kao marker za razvoj fluorescentnog sredstva za snimanje za povećanje detekcije adenoma.

Istraživači su otkrili da fluorescentni inhibitor COKS-2 primenjen pre kolonoskopije omogućava jasnu identifikaciju adenoma kod miševa, dok normalno debelo crevo nije obeleženo ovim fluorescentnim jedinjenjem. Koristili su polimer koji je odobrila FDA da bi osigurali formiranje nanočestica koje sadrže inhibitor COKS-2 za laku administraciju i prevođenje u kliničku upotrebu.

Ovaj rad, objavljen u Journal of Biomedical Optics, označava napredak u otkrivanju adenoma kolonoskopijom, što bi moglo smanjiti broj dijagnoza CRC.