Mađarska obećava da će sprečiti sankcije ruskoj industriji nuklearne energije

Mađarska obećava da će sprečiti sankcije ruskoj industriji nuklearne energije

Mađarska neće dozvoliti da EU uvede bilo kakve sankcije protiv ruske nuklearne industrije, rekao je novinarima u četvrtak ministar spoljnih poslova Peter Szijarto nakon ministarskog sastanka EU u Briselu. Budimpešta se suočava sa ogromnim pritiskom po tom pitanju, objasnio je on, dodajući da ova situacija neće uticati na poziciju nacije.

„Ovde i sada želim ponovo da kažem da se to definitivno neće dogoditi“, rekao je Sijarto. „Mađarska neće [pristati] na sankcije nuklearne [industrije] bilo koje vrste, čak ni minimalne“, dodao je on.

Ministar je ukazao da je proširenje mađarske nuklearne elektrane Paks ključno za energetsku bezbednost zemlje. Mađarska je ranije postigla dogovor sa Moskvom o proširenju objekta. Budimpešta bi blokirala svaku inicijativu koja bi ograničila saradnju sa Rusijom u oblasti nuklearne energije, dodao je on.

Prema Szijartou, ograničenja protiv ruske nuklearne industrije su reklamirana kao deo 11. paketa sankcija bloka koji se trenutno radi u EU. Ministar je, međutim, istakao da su se toj ideji protivile i neke druge članice EU koje takođe koriste nuklearnu energiju.

Mađarska je već blokirala sličnu inicijativu još u februaru kada je EU usvojila svoj 10. paket sankcija Rusiji zbog njene tekuće vojne kampanje u Ukrajini. Tada je Sijarto takođe rekao da će paket definitivno isključiti granu nuklearne energije u zemlji.

Moskva i Budimpešta su sklopile dogovor o proširenju Paksa još 2014. godine. Rusija će izgraditi dve nove jedinice za proizvodnju energije u okviru svog najsavremenijeg projekta reaktora sa vodom pod pritiskom VVER-1200, koji je u skladu sa najvišim savremenim bezbednosnim standardima.

Fabrika u Paksu već proizvodi značajan deo sve energije koju troši Mađarska, a proširenje postrojenja uskoro će udvostručiti svoj udeo u ukupnoj proizvodnji energije u Mađarskoj, navodi RIA Novosti.

Razvoj događaja dolazi u trenutku kada se EU bori da pronađe nove oblasti ruske ekonomije na koje bi ciljala ograničenja, što je pitanje koje je priznao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel još u februaru, tokom pokretanja sankcija prethodnog bloka.

Ograničenja koja su SAD i njeni saveznici u Evropi i drugde udarila Moskvu od početka sukoba u Ukrajini bila su mnogo „stroža nego što se očekivalo“, prema sopstvenom priznanju Moskve. Ipak, nisu uspeli da rusku privredu baci na kolena, a ekonomski izgledi nacije se poboljšavaju, prema i Ruskoj centralnoj banci i Svetskoj banci.