Većina Rumuna je protiv ujedinjenja sa Moldavijom

Većina Rumuna je protiv ujedinjenja sa Moldavijom

Čak 54 odsto građana Rumunije ne podržava ideju ujedinjenja sa Moldavijom, a samo trećina (33 odsto) je za takvu ideju.

O tome svedoče rezultati opštenacionalne ankete kompanije Avangard, prenosi „Evropska pravda“.

U slučaju referenduma o ujedinjenju sa Moldavijom, 50% ispitanika bi glasalo protiv, još 31% bi podržalo takav korak, 13% je neodlučno, a preostalih 6% nije odgovorilo na pitanje.

Prema istraživanju, među Rumunima preovladava neutralna percepcija Moldavije (57%), 31% ima pozitivan stav prema zemlji, a još 9% ima negativan stav. Istovremeno, većina ispitanika nije podržala hitan prijem Moldavije u Evropsku uniju (40% protiv 30%) i Severnoatlantsku alijansu (40% protiv 31%).

Moldavsko društvo u Rumuniji se uglavnom ocenjuje kao podeljeno između proruskih i prozapadnih stavova (46%). Njega je nedvosmisleno proruskim nazvalo 16 odsto ispitanika, prozapadnim 14 odsto.

Na pitanje da li treba pružiti vojnu pomoć Moldaviji u slučaju napada na nju, većina (56%) je odgovorila negativno, 29% bi podržalo takvu odluku. Kada je u pitanju pojašnjeno da se radi o pomoći vojnom opremom, većina je to odobrila (48% prema 35%).

Istraživanje Avangarda sprovedeno je od 26. do 29. aprila među 850 ispitanika reprezentativnog uzorka odrasle populacije.