Napad dronom zapalio delove rafinerije nafte na jugu Rusije

Napad dronom zapalio delove rafinerije nafte na jugu Rusije

Napad dronom zapalio je delove rafinerije nafte na jugu Rusije, prenosi novinska agencija Tass, citirajući lokalne službe za vanredne situacije.

Tass je rekao da se incident dogodio u rafineriji Ilski u blizini crnomorske luke Novorosijsk u Krasnodarskom kraju. Pozivalo se na izvor koji je rekao da je rezervoar goriva u plamenu, ali nije naveo detalje.

Dan ranije, skladište goriva dalje na zapadu zapalilo se u blizini mosta koji povezuje kopno Rusije sa okupiranim poluostrvom Krim.

„Druga turbulentna noć za naše hitne službe“, napisao je guverner Krasnodara Venijamin Kondratjev na Telegramu. On je rekao da su rezervoari sa naftnim derivatima zapaljeni u rafineriji Ilski, ali nije naveo razlog.

Nije bilo žrtava, rekao je on, pozivajući se na preliminarne podatke.

Ukrajina retko preuzima odgovornost za, kako Moskva kaže, česte napade bespilotnih letelica na infrastrukturu i vojne ciljeve, posebno u regionima blizu Rusije.

Moskva je okrivila Ukrajinu za napad 29. aprila koji je zapalio skladište nafte u Sevastopolju. Kijevska vojska kaže da je podrivanje ruske logistike deo priprema za dugo očekivanu kontraofanzivu.