Bela kuća poziva tehnološke kompanije da razgovaraju o rizicima veštačke inteligencije

Bela kuća poziva tehnološke kompanije da razgovaraju o rizicima veštačke inteligencije

Bela kuća planira da se sastane sa najvišim rukovodiocima iz Gugla, Majkrosofta, OpenAI i Antropika u četvrtak kako bi razgovarali o obećanjima i rizicima veštačke inteligencije.

Potpredsednica Kamala Haris i drugi zvaničnici američke administracije razgovaraće o načinima da se osigura da potrošači imaju koristi od veštačke inteligencije, a da budu zaštićeni od štetnih posledica, prema kopiji poziva koju je AFP video.

Američki predsednik Džo Bajden očekuje od tehnoloških kompanija da se uvere da su proizvodi bezbedni pre nego što budu objavljeni u javnosti, navodi se u pozivu.

Američki regulatori prošlog meseca su napravili korak ka izradi pravila o veštačkoj inteligenciji koja bi mogla da vide da Bela kuća koči nove tehnologije kao što je ChatGPT.

Američko ministarstvo trgovine pozvalo je aktere iz industrije da se informiše Bajdenova administracija o izradi propisa o veštačkoj inteligenciji.

„Kao što se hrana i automobili ne puštaju na tržište bez odgovarajuće garancije bezbednosti, tako i sistemi veštačke inteligencije treba da obezbede sigurnost javnosti, vladi i preduzećima da su pogodni za svoju svrhu“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine. vreme.

Sjedinjene Države su dom najvećih inovatora u tehnologiji i veštačkoj inteligenciji — uključujući OpenAI koji podržava Microsoft, koji je stvorio ChatGPT — ali zaostaje na međunarodnom planu u regulisanju industrije.

Gugl je u martu pozvao korisnike u Sjedinjenim Državama i Britaniji da testiraju svog AI chatbot-a, poznatog kao Bard, dok nastavlja svojim postepenim putem da sustigne ChatGPT.

Bajden je pozvao Kongres da usvoji zakone koji postavljaju stroža ograničenja na tehnološki sektor, ali ovi napori imaju male šanse da postignu napredak s obzirom na političke podele među zakonodavcima.

Nedostatak pravila je dao slobodu Silicijumskoj dolini da brzo proizvodi nove proizvode — i podstakao je strah da će tehnologije veštačke inteligencije izazvati pustoš u društvu pre nego što vlada stigne.

Milijarder Elon Musk je početkom marta osnovao kompaniju za veštačku inteligenciju pod nazivom X.AI, sa sedištem u američkoj državi Nevada, prema poslovnim dokumentima.

Mask, koji je već šef Tvitera i Tesle, naveden je kao direktor korporacije X.AI, navodi se u državnoj poslovnoj dokumentaciji.

Muskovo osnivanje onoga što izgleda kao rival OpenAI-u došlo je uprkos tome što se nedavno pridružio tehnološkim liderima i kritičarima AI u pozivu na opštu pauzu u razvoju veštačke inteligencije.

Google, Meta i Microsoft proveli su godine radeći na sistemima veštačke inteligencije kako bi pomogli u prevodima, pretraživanju interneta, bezbednosti i ciljanom reklamiranju.

Ali krajem prošle godine firma OpenAI iz San Franciska povećala je interesovanje za AI sferu kada je lansirala ChatGPT, bot koji može da generiše prirodne tekstualne odgovore iz kratkih upita.