Kombinovani antihipertenzivi niske doze efikasni za snižavanje krvnog pritiska

Kombinovani antihipertenzivi niske doze efikasni za snižavanje krvnog pritiska

Kombinovani antihipertenzivi sa niskim dozama (LDC) koji se sastoje od tri ili četiri leka za snižavanje krvnog pritiska (BP) su efikasniji za snižavanje krvnog pritiska u poređenju sa monoterapijom, uobičajenom negom ili placebom, prema pregledu objavljenom na mreži 26. aprila u JAMA Cardiologi.

Nelson Vang, MD, sa Univerziteta Novog Južnog Velsa u Sidneju, i njegove kolege ispitali su efikasnost i bezbednost LDC terapija za lečenje hipertenzije u sistematskom pregledu i meta-analizi randomizovanih kliničkih ispitivanja upoređujući LDC terapije sa monoterapijom, uobičajenom negom. , ili placebo. Pregledano je sedam ispitivanja, uključujući 1.918 pacijenata; od ovih ispitivanja, četiri procenjene trokomponentne LDC terapije i tri procenjene četvorokomponentne LDC terapije.

Istraživači su otkrili da su LDC terapije bile povezane sa većim srednjim smanjenjem sistolnog krvnog pritiska od početne monoterapije ili uobičajene nege (srednje smanjenje, 7,4 mm Hg) i placeba (srednje smanjenje, 18,0 mm Hg) u periodu od četiri do 12 nedelja praćenja. Veći procenat učesnika postigao je krvni pritisak <140/90 mm Hg u periodu od četiri do 12 nedelja sa LDC terapijama u poređenju sa monoterapijom ili uobičajenom negom (66 prema 46 procenata, odnos rizika, 1,40) i placebom (54 prema 18 procenata; odnos rizika, 3.03). Na osnovu dva ispitivanja, LDC terapije su ostale superiornije od monoterapije ili uobičajene nege u periodu od šest do 12 meseci. Više vrtoglavice je primećeno sa LDC terapijama, ali nisu primećeni drugi neželjeni efekti ili prekid terapije.

„LDC antihipertenzivi obezbeđuju rešenje u jednom koraku za koje se pokazalo da postiže 70 procenata održive kontrole krvnog pritiska – važan terapijski napredak“, pišu autori. „Međutim, da bi se postigle dugoročne stope kontrole čak i veće od ove, potrebno je dalje istraživanje o najboljoj strategiji za podnošljivo intenziviranje terapije za ljude koji uzimaju LDC.“

Nekoliko autora je otkrilo finansijske veze sa farmaceutskom industrijom; nekoliko autora ima srodne patente na čekanju.