Starbaks nadmašuje prognoze prodaje dok se Kina oporavlja

Starbaks nadmašuje prognoze prodaje dok se Kina oporavlja

Starbaks je u drugom fiskalnom kvartalu zabeležio prodaju veću od očekivane, pošto je potražnja u Kini počela da se oporavlja, ali kompanija je rekla da bi rast prodaje mogao da se smanji kako godina bude napredovala.

Gigant kafe iz Sijetla rekao je u utorak da je njegov neto prihod skočio 14 odsto u periodu januar-mart na 8,72 milijarde dolara. To je bilo bolje od 8,41 milijarde dolara koliko je Volstrit prognozirao, prema analitičarima koje je anketirao FactSet.

Prodaja u istoj radnji — ili prodaja u prodavnicama otvorenim najmanje godinu dana — porasla je za 11% kako se promet u prodavnicama povećao. To je takođe nadmašilo prognozu analitičara o porastu od 7,3 odsto.

Prodaja u istoj radnji u Kini porasla je za 3%, preokrenuvši pad od 29% koji je kompanija zabeležila u periodu oktobar-decembar zbog naglog porasta broja zaraženih COVID-om. To je bio prvi put da je Starbucks zabeležio pozitivnu prodaju u istoj radnji u Kini od 2021.

U Severnoj Americi, prodaja u istoj radnji porasla je za 12%, a kompanija je prijavila više poseta prodavnici, kao i veću potrošnju po poseti. Dvocifren dobitak je delimično posledica poređenja sa istim periodom prošle godine, kada je na prodaju uticala varijanta omikrona. Tokom cele godine, Starbucks očekuje povećanje prodaje u istoj radnji u Severnoj Americi u rasponu od 7-9%, rekao je Ruggeri.