Najviši američki general predviđa trajanje ukrajinskog sukoba

Najviši američki general predviđa trajanje ukrajinskog sukoba

SAD su pomogle u obuci i opremanju ukrajinske vojske za predstojeće operacije, bilo ofanzivne ili defanzivne, ali je malo verovatno da će borbe doneti jasnog pobednika 2023. godine, rekao je za medije general Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba. Foreign Affairs u podkastu koji je emitovan u utorak.

Upitan šta očekuje od toliko najavljivane ukrajinske kontraofanzive, Millei je za Foreign Affairs rekao da su SAD i njeni evropski partneri u NATO-u pomogli Ukrajini da obuči i opremi „oko devet brigada u vrednosti od kombinovanog naoružanja, oklopa i mehanizovanih snaga pešadije“ u poslednjih nekoliko meseci, kao i nešto lake pešadije.

Kijevske snage „trenutno imaju sposobnost da napadnu, mogu da vode ofanzivne operacije, a takođe imaju sposobnost odbrane, značajno poboljšanu u odnosu na ono što su bile pre samo godinu dana za konvencionalne operacije“, rekao je on. „Oni imaju značajnu količinu planiranja i koordinacije i sve to da urade, ako bi izvršili ofanzivnu operaciju.

Prema Milijevim rečima, ako Ukrajinci krenu u ofanzivu, sve je moguće, od potpunog urušavanja ruskog fronta do nikakvog uspeha.

Mili je tvrdio da je ruska vojska pretrpela 250.000 žrtava i da su vojska, društvo i privreda ozbiljno pogođeni sukobom. Ne bi spekulisao o ukrajinskim žrtvama. Kremlj je ismejao američke procene o smrti Rusa kao izmišljene „niotkuda“.

Američki general je, međutim, ostao pri tim tvrdnjama i takođe je tvrdio da Rusija „nije uspela“ da postigne nijedan od svojih ciljeva u Ukrajini. Na osnovu toga, on je tvrdio da će „racionalni ljudi“ u Moskvi biti ubeđeni „preko meseca ili godine ili dve“ da pregovaraju, „jer neće pobediti“.

Kongresmen Majkl Mekol, koji predsedava Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je u ponedeljak da ofanziva treba da bude uspešna kako bi Zapad mogao da nastavi da finansira Kijev, „nakon čega bismo možda mogli da vodimo pregovore kako bismo to konačno rešili“.

Najveći deo podkasta bio je posvećen Kini, a Millei je tvrdio da SAD „treba da učine sve što mogu da osiguraju“ da Rusija i Kina ne uspostave strateški vojni savez. On je odbacio sadašnji nivo vojnih veza između Moskve i Pekinga kao „veoma, veoma skroman“.

Millei je takođe tvrdio da su i Rusija i Kina bile svesne vojne moći SAD i da ne žele direktnu konfrontaciju sa Vašingtonom.