Šef UN-a poziva sve nacije da prestanu da ciljaju medije i istinu

Šef UN-a poziva sve nacije da prestanu da ciljaju medije i istinu

Šef Ujedinjenih nacija upozorio je uoči Svetskog dana slobode medija da su mediji na udaru u svim delovima sveta i pozvao sve nacije da prestanu sa ciljanjem na istinu i one koji je izveštavaju, prenosi AP.

Generalni sekretar Antonio Gutereš nazvao je „neverovatnim“ povećanje broja ubistava medijskih radnika 2022. od 50 odsto, ističući da je sloboda štampe „temelj demokratije i pravde“ i da je ugrožena.

Najmanje 67 medija koji su radili ubijeno je 2022. Pored toga, digitalne platforme i društveni mediji su ekstremistima olakšali da guranje lažnih narativa i uznemiravanje novinara.

„Istina je ugrožena dezinformacijama i govorom mržnje koji pokušavaju da zamagljuju granice između činjenica i fikcije, između nauke i zavere“, rekao je Gutereš.

Gutereš je rekao da kolaps medijske industrije, koji je doveo do zatvaranja lokalnih novinskih kuća i konsolidacije medija „u ruke nekolicine“ ugrožava slobodu izražavanja.

Tako i prete novim zakonima koje su usvojile vlade širom sveta, kao što je ruski zakon iz 2022. da svako ko objavi informacije o svojoj vojsci za koje Moskva smatra da su lažne, može da se suoči sa zatvorskom kaznom do 15 godina.

Rusija je uhapsila izveštača Volstrit džornala Evana Gerškoviča krajem marta pod optužbom za špijuniranje, što Žurnal negira. Bajdenova administracija je saopštila da je Gerškoviš nezakonito pritvoren i da radi na njegovom oslobađanju.

Gutereš je oštro kritikovao ciljanje medijskih radnika kako na mreži tako i van nje, rekavši da su oni rutinski maltretirani, zastrašivani i pritvoreni. On je dodao da je skoro tri četvrtine novinarki doživelo nasilje na internetu, a jednoj četvrtini je pretilo fizički.

Gutereš je to izneo u video poruci povodom obeležavanja 30. godišnjice Svetskog dana slobode medija u UN, koji je Generalna skupština UN prvi put proglasila u decembru 1993. i odobrila da se održava svakog 3. maja.

Generalni sekretar je rekao da se svet mora ujediniti da zaustavi pretnje, napade i zatvaranje novinara zbog obavljanja svog posla i zaustavi laži i dezinformacije.

„Dok se novinari zalažu za istinu, svet ustaje sa njima“, rekao je on.

Odri Azulej, generalni direktor Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, koja je organizovala komemoraciju, rekla je da je dolazak digitalne ere promenio čitav informacioni pejzaž.

Iako su digitalne platforme pružile nove načine izražavanja i informacija, rekla je ona, „oni se takođe pokazuju kao plodno tlo za one koji seju dezinformacije, govor mržnje i teorije zavere“.

„Našli smo se na novoj raskrsnici“, rekao je Azulej. „Naš trenutni put nas vodi dalje od informisane javne debate… ka još većoj polarizaciji“, upozorila je ona. „Drugi put je onaj koji moramo da zamislimo zajedno, kako bismo osigurali da informacije ostanu javno dobro, dostupno svima.

Azulej je rekao da je Unesko 2021. godine pokrenuo model nastavnog plana i programa za nastavnike o medijskoj i informacionoj pismenosti „kako bi razvio kritičko razmišljanje za navigaciju ovim novim tokovima“.

S obzirom na to da su poslovni modeli digitalnih platformi zasnovani na broju klikova, rekla je, oni „prečesto favorizuju senzacionalizam u odnosu na istinu“.

Azulej je rekao da je zato Unesko u februaru organizovao globalnu konferenciju o ovom pitanju, kojoj je prisustvovalo preko 4.000 zainteresovanih. UNESCO takođe radi na objavljivanju skupa smernica o moderiranju i izboru onlajn sadržaja kasnije ove godine.