Reznikov: U Ukrajini pokrenuta proizvodnja rezervnih delova za neke zapadne vrste opreme

Reznikov: U Ukrajini pokrenuta proizvodnja rezervnih delova za neke zapadne vrste opreme

Održavanje i popravka zapadne opreme je važan zadatak. U Ukrajini je već pokrenuta proizvodnja nekih rezervnih delova.

„Danas imamo tri linije za održavanje i popravke. [Prvo] male jednostavne popravke, direktno na ratištu, gde su naše posade i njihovi tehničari u jedinicama obučeni i znaju kako da to urade. Naš zadatak je da im obezbedimo rezervne delove. čak i proizvode neke rezervne delove na ukrajinskom tržištu za zapadnu opremu, koju su naša preduzeća, ne samo državna već i privatna, naučila fantastično da proizvode.Druga linija popravke je komplikovanija, ali koja se može obaviti u ukrajinskim preduzećima nedaleko od linije fronta u gradovima sa industrijskim kapacitetima.Naši inžinjeri i tehničari su takođe naučili da rade popravke srednje složenosti.A i ovde su potrebni rezervni delovi,crteži,inženjerska dokumentacija.Stalno pregovaramo da dobijemo dozvole , licence itd. I treće su složene popravke: opreme, posebno elektronike, koju moramo da pošaljemo u inostranstvo“, rekao je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov tokom nacionalnog teletona, prenosi Ukrinform.

On je napomenuo da je u tu svrhu izgrađeno nekoliko čvorišta u partnerskim zemljama. Na primer, potpisan je memorandum o remontu tenkova Leopard u Poljskoj, gde će nemački vojno-industrijski kompleks rasporediti svoje sposobnosti.

Istovremeno, ministar planira da stvori mogućnosti za sve faze popravke u Ukrajini.

„Moj cilj je da mogućnost popravke, restauracije, proizvodnje rezervnih delova zapadnih proizvođača što više prerasporedim u Ukrajinu“, objasnio je Reznikov.

Kako je saopšteno, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavili su 3. aprila na zajedničkom brifingu u Bukureštu da će Nemačka i Rumunija blisko sarađivati u podršci Ukrajini, posebno u pogledu popravke i održavanja vojne opreme prebačene u Ukrajinu. Konkretno, nemački proizvođač oružja Rheinmetall uspostaviće u rumunskom Satu Mareu servisni centar za zapadnu vojnu opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.